Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Roboskî katliamının aydınlanılması amaçlı araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi.
İrmez, önerge teklifinde, “konunun toplumsal vicdan nazarında uyandırdığı infialin hala devam ettiğini” belirtti.
TIKLAYIN - ROBOSKİ KATLİAMI 281 BAŞVURUCU İLE AİHM’E TAŞINDI
28 Aralık 2011'de, Şırnak'ın Uludere ilçesindeki Ortasu/ Roboskî ve Gülyazı/Bujeh köylerinden 28'i aynı aileden, 19’u çocuk 34 kişi savaş uçaklarının bombardımanıyla öldürüldü. Savcılıkça takipsizlik kararı verilmesinin ardından katliamla ilgili son olarak Anayasa Mahkemesine yapılan başvuru da reddedilince yakınlarını kaybedenler Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurmuştu.
TIKLAYIN - İHD: ROBOSKÎ KATLİAMININ FAİLLERİ YARGILANSIN
“Beş yıl geçti, sorumlular ortaya çıkarılmadı”
Önergenin gerekçesinde, katliamın neden araştırılması gerektiği şöyle özetlendi:
“Katliamın akabinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, savaş uçaklarınca gerçekleştirilmiş bu ölümlerin Ankara’nın dehlizlerinde kaybolmayacağını ve bunun ne pahasına olursa olsun aydınlatılacağını söylemişti. Aradan geçen beş yıla karşın, ölümlerin sorumlularının açığa çıkarılmasına ilişkin herhangi bir ilerleme kaydedilmedi.
“Roboskî’de yaşananlar ile evrensel bir hukuk anlayışı temel alınarak yüzleşilmesi gerekir. Türkiye’nin bir an önce taraf olması gereken Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) göre olayın çok yönlü bir şekilde soruşturulması da elzemdir.
“15 Temmuz Darbe girişimi sonrası Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın Roboskî katliamını darbecilerin yaptığı yönündeki imaları, Roboski katliamını 2011 yılından bu yana devam eden siyasi ittifaklar çerçevesinde değerlendirme zemini yarattı.
“Roboskî’nin aydınlatılması, Türkiye’nin yakın siyasi tarihinde yaşanmış pek çok benzer olaylarla devletin yüzleşmesi ve bir daha bu tür olayların yaşanmaması için de gerekli.
“Katledilen yurttaşların faillerinin bulunması, Roboskî katliamının tüm boyutlarıyla araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98., İçtüzüğün 104 ve 105. maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını talep ediyoruz.”
Ne olmuştu, yargıda durum neydi? |
28 Aralık 2011'de, Şırnak'ın Uludere ilçesindeki Ortasu/Roboski ve Gülyazı/Bujeh köylerinden 28'i aynı aileden 34 kişi savaş uçaklarının bombardımanıyla öldürüldü. 11 Haziran 2013’te Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, “taksirle ölme sebebiyet vermekten dolayı” Roboski katliamıyla ilgili soruşturma dosyası hakkında görevsizlik kararı verip dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderdi. Genelkurmay Askeri Savcılığı, 7 Ocak 2014’te takipsizlik kararı verdi. Mağdurların ailelerinin avukatlarının karara itirazı reddedildi. Dosya bunun üzerine Anayasa Mahkemesine taşındı. Dilekçe ve eklerinin idari yönden Anayasa Mahkemesinde yapılan ön incelemede, başvuruda eksiklikler tespit edildi, tamamlanması istendi. Ancak başvuru, “eksikliğin süresinde giderilmemesi” nedeniyle, 24 Şubat 2015 tarihli kararla reddedildi. Mahkeme üyesi Osman Paksüt ise karara şerh düştü: “Başvurunun reddine ilişkin karara, sürenin geçirilmiş olmasının ve mazeretin kabulünün aşırı bir şekilcilikle incelenip incelenmediği noktasından tereddüt duyduğumdan katılmamaktayım.” Roboski katliamı mağduru 281 başvurucu, yaşam hakkı ihlali başta olmak üzere hak ihlalleriyle ilgili 23 Ağustos 2016’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru yaptı. |
(AS)