Genelkurmay Askeri Savcılığı, Roboski katliamıyla ilgili takipsizlik kararı verdi.
Katliamda aile fertlerini kaybeden Roboskili Ferhat Encü, bianet’e yaptığı açıklamada “Sözün bittiği yerdeyiz” dedi.
Diyarbakır Barosu Başkanı, Roboskili ailelerin avukatı Tahir Elçi de kararın henüz kendilerine tebliğ edilmediğini, ancak “böyle bir kararın hukuka aykırı ve kabul edilemez olduğunu” söyledi.
Elçi, “Böyle bir karar bizim için sürpriz olmaz. Olayda sorumluluğu bulunan kurumun bünyesinde yer alan askeri savcılık tarafından, soruşturmanın objektif tarafsız ve adil yürütülemeyeceğini söylemiştik” diye konuştu.
"Görevlerini yaptılar"
Soruşturmada şüpheli askerler İlhan Bölük, Yıldırım Güvenç, Aygün Eker, Halil Erkek ve Ali Rıza Kuğu hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi:
“TSK personelinin bahsi geçen TBMM ve Bakanlar Kurulu kararları çerçevesinde kanunun emrini icra kapsamında kendilerine verilen görev gereklerini yerine getirdiklerini, görevi yerine getirirken kaçınılmaz hataya düştükleri dolayısıyla eylemleri hakkında kamu davası açılmasını gerektiren sebep bulunmadığı anlaşıldığından soruşturma konusu bu olay hakkında 353 Sayılı Kanunu'nun 107. maddesi uyarınca şüphelilere ve müdafiler olaydan zarar görenlere ve vekillerine ve Genelkurmay’a tebliğinden itibaren 15 gün içinde askeri veya sivil askeri makamlara veya bizzat askeri savcılığa sözlü veya yazılı müracaatla itiraz etmeleri halinde itiraz incelemesi en yakın Askeri Mahkeme sıfatıyla Hava Kuvvetleri Askeri mahkemesinde yapılmak üzere kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.”
Sonraki aşama: Anayasa Mahkemesi
Avukat Elçi, bundan sonraki hukuki süreci de şöyle anlattı:
“Görevsizlik ve yetkisizlik kararları itiraza tabiidir. Askeri mahkeme nezdinde itiraz hakkımızı kullanacağız. İtirazın sonucuna göre olağan başvurur yolları tamamlanmış olur. Bu durumda Anayasa Mahkemesi’ne başvuru hakkımız doğar.”
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Başkan Yardımcısı ve Hukuk Komisyonu Başkanı Meral Danış Beştaş da mahkeme kararını Twitter hesabından açıkladı.
Encü: Mazlumlar için hukuk, adalet yok
Ferhat Encü, kararla ilgili şunları söyledi:
“Bekliyordum ama duyduktan sonra çok üzüldüm ve sinirlendim. İki yıldır mücadele veriyoruz. Çalmadığımız kapı kalmadı. Başbakan, ‘Ankara’nın karanlık dehlizlerinde kaybolmayacak’ demişti.”
“Meclis’te komisyon kuruldu, komisyon raporunda ‘Kasıt yok’ dedi, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı görevsizlik verdi. Bu sonucu tahin ediyorduk.”
“Son bir aylık sürece baktığımızda da mazlumlar için hukuk, adalet, devlet yok. İnsanlık tarihine karar leke olarak geçecektir bu karar. Devlet kendisini bir kez daha akladı.”
“Açık bir katliamın ortaya çıkarılmaması vicdanları sızlattı. Tüm Türkiye’yi, tüm insanlığı vicdanıyla baş başa bırakıyorum.”
“Mücadelemiz sürecek, olayın aydınlatılması, hesap sorulması için.”
Ne olmuştu?
Şırnak'ın Uludere ilçesindeki Ortasu/Roboski ve Gülyazı/Bujeh köylerinden, 28'i aynı aileden 34 kişi savaş uçaklarının bombardımanıyla 28 Aralık 2011'de öldürüldü.
Roboski katliamı dosyası, 11 Haziran 2013’teki görevsizlik kararıyla askeri savcılığa gönderildi.
1,5 yıldır yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, “taksirle ölme sebebiyet vermekten dolayı” Roboski katliamıyla ilgili soruşturma dosyası hakkında görevsizlik kararı verip dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderdi. (AS)
* Roboski katliamının kronolojisine buradan ulaşabilirsiniz.