Wall Street Journal gazetesi, 34 kişinin hayatını kaybettiği Roboski katliamındaki hava bombardımanı öncesinde, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) İnsansız Hava Aracı'ndan (İHA) görüntü alındığını yazdı.
Adam Entous ile Joe Parkinson'un kaleme aldığı makaledeki bilgiler, ABD Savunma Bakanlığı'na dayandırılıyor.
Şırnak'ın Uludere ilçesindeki Ortasu/Roboski ve Gülyazı/Bujeh köylerinden, 28'i aynı aileden 34 kişi savaş uçaklarının bombardımanıyla 28 Aralık 2011'de öldürülmüştü.
"Kararı Türkiye verdi"
Katliamla ilgili yazıda, bakanlıktan üst düzey bir yetkilinin, "Kararı Türkiye verdi. Operasyon ABD'nin kararı değildi" dediği belirtiliyor.
Habere göre, ABD, Kasım 2007'de Ankara'da Ortak İstihbarat Bütünleşme Hücresi'ni kurdu. Merkezde, ABD'li ve Türkiye'den subaylar İHA'lardan gelen görüntüleri birlikte izliyor.
WSJ'nin açıkladığı ABD Savunma Bakanlığı raporuna göre, 28 Aralık gecesi, ABD'ye ait İHA'lar Türkiye sınırına doğru yürüyen bir konvoy tespit etti.
"Bize çekilin dendi, çekildik"
Ortak İstihbarat Bütünleşme Hücresi'ndeki ABD görevlileri, konvoydakilerin gerilla mı sivil mi olduğunu belirleyemedi ve Türkiye'ye durumu bildirdi.
Rapora göre, Ankara'daki ABD'li askerler, konvoyu daha yakından görebilmeleri amacıyla insansız hava aracını yaklaştırabileceklerini açıkladı. Ancak Türkiyeli yetkililer bu öneriyi kabul etmedi ve aracın daha uzak bir noktaya yönlendirilmesini istedi.
ABD'li yetkililer, bu tarz isteklere uyulmasının standart bir prosedür olduğunu açıklayarak, aracın yerini değiştirdiklerini belirtti.
Katliamdan sağ kurtulan Servet Encü, WSJ yazarlarına yaptığı açıklamada, bombardımandan kısa bir süre önce Heron aracının sesini duyduklarını ifade etti. Encü'ye göre, daha sonra savaş uçakları geldi ve bombardıman başladı.
İçişleri raporuyla örtüşüyor
Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Uludere Alt Komisyonu'na sunulan İçişleri Bakanlığı raporunda da, Heron görüntülerinde kayma olduğu belirtiliyordu.
Raporda, bu kayma için, "Ya ikinci bir Heron var ya F-16'lardan verilen koordinatlar girildi, ya da başka bir ülkeden görüntü desteği alındı" değerlendirmesi yapıldı.
Komisyon görüntü kayması konusunda Askerî Elektronik Sanayi'nden (ASELSAN) görüş isteyecek.
230 sayfalık "Uludere Olayını Araştırma Raporu"nda bombardıman ile ilgili İçişleri Bakanı, Jandarma Genel Komutanı ve Vali'nin bilgilendirilmediği, devre dışı kaldıkları, operasyonun Kara Kuvvetleri tarafından yürütüldüğü ifade edildi.
Raporda, "Heron görüntülerini değerlendiren birimin bu konuda bir ihmal içinde olduğu" ifade edildi.
Katliamla ilgili soruşturma, Diyarbakır Özel Yetkili Başsavcılığı'nda sürüyor. İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı rapor ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na ait belgeler de savcılığa sunuldu.
Uludere Alt Komisyonu üyesi Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, bianet'e yaptığı açıklamada, Milli Savunma Bakanlığı'ndan gelen raporun, "sorularının hiçbirine yanıt vermediğini" söylemişti. (AS)
* WSJ'deki makalenin orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.