"8 Mart'ı ilk defa kitlesel kutlayarak Rizeli kadınların Recep Tayyip Erdoğan'ın mitingindeki kadın prototipinden daha farklı, aydınlık kadınları olduğunu göstermek istiyorum."
Rize'nin Cumhuriyet Halk Parti (CHP) Belediye Başkan adayı Remzi Kazmaz şehirde ilk kez kutlanacak olan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliklerini örgütleyen isim.
"Rize'yi mağdur edilen emekçi kadınlarla yönetmeye aday olduğunu" belirten Kazmaz "Amacının evlere ve tarlalara hapsedilen, ya da din baskısıyla boğuşan kadınların sosyal ve kültürel hayatın içerisinde yer almalarını sağlamak olduğunu" söylüyor.
Bu Pazar İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde saat 13.00'de başlayacak etkinlikte Gülay, Nurseli İdiz, Can Gürzap, Ayhan Alptekin ve yerel sanatçıların katılacağı bir etkinlik yapılacak.
Kadınlar, etkinliğin yapılacağı kültür merkezinde kuracakları serbest kürsüde yaşadıkları sıkıntıları konuşacak, birlikte çözüm üretmeye çalışacaklar.
Kazmaz, dünyadaki ve Türkiye'deki kadın sorunlarını ve hak mücadelelerini tartışılacağı etkinliğe kadınlara karanfil dağıtarak davet etti.
"Kadın eli değmeden kentin makus tarihi değişmez" sloganıyla seçim çalışmalarını yürüten CHP adayının meclis üyesi adaylarının 13'ü kadın, 37'si erkek.
"Rize'nin şehirden çok kasabayı andırdığını, yıllarca başbakan olan Mesut Yılmaz ve Erdoğan'ın şehre hizmet vermek konusunda yetersiz kaldıklarını" söyleyen Kazmaz, "Hem bu eksikliler hem de şehre olan vefa borcumu ödemek için aday oldum ve işe kadınlardan başladım" şeklinde konuştu.
"Yılmaz ve Erdoğan'ın şehirdeki halka 'bizim uşaklar' diyerek şovenist ve milliyetçi duyguları aşıladığını ve Rize'nin bu özelliklerle anıldığını" kaydeden avukat ve sinemacı Kazmaz aynı zamanda hukukçu ve barış ödüllü bir film yönetmeni. Belediye başkanlığını kazandığı taktirde dereleri ve vadileriyle ünlü Rize'yi bir eko turizm ve organik tarım merkezi haline getirmek ve şehirde festivaller düzenlemek amacında.
Remzi Kazmaz kimdir?
1954 yılında Rize’de doğdu, ilk, orta ve lise öğrenimini aynı kentte tamamladı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi.
17 yıldır ceza avukatlığı yapan Kazmaz Gazi mahallesi, Fırtına vadisi ve 1999 Marmara deprem mağdurlarının davalarına baktı. Çeşitli belediyelerde avukatlık, STK'lerde de başkanlık yaptı.
Belgesel sinemayla uğraşan Kazmaz'ın "Gayrimuayyen" adlı ilk belgeseli Antalya Uluslararası Altın Portakal Film Festivali'nde ödül kazandı, ancak filmin yasaklanması üzerine ödül geri alındı. Daha sonra mahkeme kararı ile film yeniden gösterim hakkını elde etti.
Çektiği filmler arasında "Lazutlar", "Hemşin", "Fırtına Vadisi", "Vatandaş Mustafa" bulunan Kazmaz "Gereği Düşünüldü" isimli filmiyle Küresel Kısa Film Festivali'nde Barış Ödülü kazandı.
"Antik Halikarnassos I ve II", "Güneşin ve Suların Ülkesi Didyma", "Kehanetler Ülkesi Didyma" gibi belgesellere de imza atan Kazmaz Bodrum Uluslararası Belgesel Film Festivali'nin yaratıcısıdır.
Kazmaz şu an "Lazların Dünü Bu Günü" adlı belgesel film üzerinde çalışıyor. (BÇ)