Uluslar arası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, cinayetin aydınlatılması için balistik inceleme ve otopsi yapılmasını istedi.
Röportajı bekliyordu, öldürüldü
"RFİ" radyosunun Fildişi Sahili muhabiri Jean Hélene, Emniyet Genel Müdürlüğü binasının önünde uğradığı saldırıda hayatını kaybetti. 48 yaşındaki gazeteci, bir süre gözaltında kalan ve henüz serbest bırakılan muhaliflerle görüşme yapmak istiyordu.
Polisin verdiği bilgiye göre, gazeteci Hélene başına aldığı kurşunla öldürüldü. Cinayetin başlıca sorumlu bir polis, gözaltında sorgulanıyor. Cumhurbaşkanı Laurent Gbagbo, Başbakan Seydou Diarra ve bu ülkedeki Fransız Büyükelçisi Gildas Le Lidec, saldırıdan hemen sonra olay yerine geldiler.
RSF "Bağımsız soruşturma" istedi
Cinayete tepki gösteren RSF Genel Sekreteri Robert Ménard, "Cinayetin sorumlularının ortaya çıkarılması için bağımsız bir soruşturmanın yürütülmesi gerekiyor. Gazetecinin hangi şartlarda öldürüldüğünün bilinmesi için balistik inceleme ve otopsi yapılmalıdır" dedi.
Gerçeğin ortaya çıkmasının başta Cumhurbaşkanı Bbagbo olmak üzere Fildişi Sahili yetkililerinin sorumluluğunda olacağına dikkat çeken RSF, "Gazeteci cinayetinden sorumlu olan veya olanlar, örnek teşkil edecek bir biçimde cezalandırılmalı" dedi.
Basına "işbirliği" suçlaması
Örgüt, bu ülkede görev yapan yabancı gazetecilerin yıllardır tehdit edildiğini de hatırlattı. Daha önce, "RFİ" radyosunun bir önceki muhabiri Bruno Minas, baskılar üzerine ülkeyi terk etmek zorunda bırakılmıştı.
Eylül 2002'den beri, basının çalışma ortamı gitgide kötüleşti. Başta "RFİ" radyosu olmak üzere, Fransız basını, daima isyancıları desteklemekle suçlandı. Kamu medya kuruluşları ve günlük gazeteler, bir çok kez, isim de vererek, yabancı gazetecileri isyancılarla işbirliği yapmakla suçladılar.
RSF raporla uyarmıştı
Ekim 2002'de bu ülkeye ziyaret gerçekleştiren RSF, dönüş raporunda "Demeçleriyle Cumhurbaşkanı, İletişim Bakanlığı ve kamuya ait gazeteler, en sert eleştiri yapan özel gazeteleri desteklercesine, halka yabancı basının olaylardan sorumlu olduğu hissini verdiler. Bu yanıyla, bu yetkililerle kamuya ait gazeteler, yabancı gazetecilerin çalışma şartlarını daha da zor hale getirdiler" demişti. (EÖ/BB)