Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki bombalı saldırılarla ilgileri olduğu iddiası ile gözaltına alınanlardan F.N, S.E, Y.B, N.K. ile M.G. adlı beş kişi daha tutuklandı.
Gözaltındaki altı kişi altısı emniyetteki işlemlerinin ardından Adana Adliyesi'ne sevk edilmişti. Şüpheliler, dün Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesiyle yetkilendirilmiş cumhuriyet savcılığına çıkartıldı. Altı kişiden biri savcılıktan serbest bırakılırken tutuklamaya sevk edilen beş kişi "silahlı örgüte üye olma" iddiasıyla tutuklandı.
Reyhanlı saldırısından dolayı tutuklananların sayısı 12'ye çıktı.
Güler: Üçü olayın asıl faili
İçişleri Bakanı Muammer Güler, Reyhanlı saldırısına ilişkin Adana Adliyesi’ne sevk edilen altı kişiden üçünün olayın asli faillerinden olduğunu belirterek, "Olayın esas yönlendiricisi olduğunu düşündüğümüz, planlayan, yönlendiren, Suriye ile ilişkileri koordine eden, oradaki talimatları getiren aradığımız iki kişi var” dedi.
Bakan Güler basın toplantısında şunları söyledi:
“12 kişi gözaltına alındı. Bunların yedisi tutuklandı. Ancak daha sonra olayın kesinlikle asli faili olduğunu değerlendirdiğimiz bir grup daha gözaltına alındı. Bunlar altı kişidir. Üç veya dördünün olayın aslı faili olduğu, yani arabayı temin eden, üzerine tescil ettiren, depoyu bulup kiralayan, arabanın belli bölümlerine özel depo yaptıran, bombaları taşıyan, araçla belli yerlerde keşif yapan ve arabayı da olay günü Reyhanlı’ya getiren.”
“Ayrıca bu olayın esas yönlendiricisi olduğunu düşündüğümüz, planlayan, yönlendiren, Suriye ile ilişkileri koordine eden, oradaki talimatları getiren iki kişi var aradığımız.”
“Ayrıca yine bu Suriye’de bomba eğitim alarak bombaları getirip o düzenekleri kiralık depoda araçlara yerleştiren kişiyi de aramaya devam ediyoruz.”
Mezhep savaşı kışkırtması
Bir gazetecinin “Suriyeli bir iş insanının yardım ettiği söyleniyor” sözleri üzerine Bakan Güler şu yanıtı verdi:
“Suriye parmağı deyince, Suriye’deki istihbarat örgütleri ile oradaki yetkiler ile daha önce Türkiye de bu işleri yapmaya çalışan veya illegal örgütlerin daha önce Türkiye’de faaliyet gösterenlerinin hepsi, gümrükte bulunan yetkililer, hepsi bunların içinde var. Başka uyruklu bazı insanlar da var. Şimdi açıklamayacağım başka unsurlar da var.”
“Yeni eylemlerle ilgili istihbarat bilgileri de var, bu tip olaylarda hep istihbarat bilgileri gelir. Biz he zaman her yerde her şey olacakmış gibi tedbirimizi alıyoruz.”
“Hatay’ın şu anki hassasiyetini kullanmak isteyen çok sayıda örgüt var. Orada bir mezhep savaşı, mezhep kışkırtması yapmak isteyenler var. İkincisi Suriye’den gelenleri bölge insanları ile karşı karşıya getirmek için çalışanlar var. Geçtiğimiz günlerde de marjinal grupların bunla ilgili farklı tahrikleri var.”
Müfettişlerin çalışmalarını devam ettirdiklerini belirten Güler, Acilciler örgütünün pasif durumda olduğu ve eylemi yapmadığına ilişkin haberlerin anımsatılması üzerine, “Kapandı bitti de Suriye’deki oturdukları adresi versek ne yapacaklar. Kırmızı bültenle aranıyorlar” dedi.
Kamu görevlilerine soruşturma
Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, patlamalarda 51 kişinin hayatını kaybettiğini, 222 kişinin yaralandığını ifade etti:
“Olayla ilgili soruşturma Reyhanlı Cumhuriyet Başsavcılığınca 2013/1597 soruşturma numarasıyla sürdürülmektedir.”
“Ancak söz konusu patlama olayının meydana gelmesi öncesi ve sonrasında ihmali görülen tüm kamu görevlileri ile ilgili ayrıca Hatay Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturma açılmıştır.”
Ölenlerden 45’i Türkiye, beşi Suriye vatandaşı
Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz de saldırıyla ilgili Reyhanlı Halk Eğitim Merkezinde değerlendirme toplantısı düzenledi. Lekesiz, şunları söyledi:
“Hayatını kaybeden 51 kişiden birinin kimlik teşhisi henüz yapılamamıştır. Kimliği teşhis edilenlerden 45'i Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, beşi Suriyeli.”
“Şu ana kadar ‘Yakınım bu olayda hayatını kaybetti, kayıp oldu, arıyorum, bulamıyorum’ diyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kimse bulunmamaktadır. Halen hastanelerde tedavisi süren 17 kişi vardır. Bunların 14'ü Türkiye vatandaşı üçü Suriye vatandaşıdır.” (AS)