Haberin İngilizcesi için tıklayın
Rexx Sineması'nın etrafına levhaların konması nedeniyle inşaatın başladığı iddia edildi.
Gazete Kadıköy'de yer alan habere göre sinemanın mülk sahibi Rum-Ortodoks Vakfı yöneticisi Konstandin Kiracopulu, iddiayı reddetti ve "Yıkım başlamadı, sadece korumak için levhaları koyduk. Şirketlerle görüşmelerimiz devam ediyor" dedi.
Yerli, yabancı binlerce filme ev sahipliği yapan, festival gösterimlerinin de gerçekleştiği sinemanın etrafı geçen hafta metal saclarla kapatılmıştı.
Koronavirüs salgını nedeniyle kapılarını kapatan sinema, son zamanlardaki mevcut koşullar nedeniyle de bilet satışı sıkıntısı çekiyordu.
TIKLAYIN - Kadıköy Rexx Sineması Kapanıyor
Sinemanın 30 yıllık işletmecisi Viron Anas, mart ayının sonunda kira bedelinin yüksek olduğunu söyleyerek masraflarını karşılayamadığı için sinemayı kapatmaya karar vermişti ve mal sahibine 31 Mart'ta anahtar teslimi yapacağını duyurmuştu.
Mal sahibi Rum Ortodoks Vakfı ise üç senedir kira zammı yapmadıklarını ancak binanın depreme dayanıksız olduğunu, sinemasının yıkılarak yeniden yapılacağını belirtmişti.
Vakfın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kostandin Kiracopulu, Gazete Kadıköy'e verdiği demeçte kültür merkezine benzeyen bir kompleks yapmayı düşündüklerini aktarmıştı.
Fotoğraf: http://www.mimarlikdergisi.com/ (Kaynak:Mimarlar Odası İstanbul BK Şener Özler Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi)
İlk gösterim 1962'de "Aşkın Günahı"
İç mimar Dr. Pınar Sezginalp Mimarlık dergisi için kaleme aldığı yazıda yapıyla ilgili şu bilgileri vermişti:
"İstanbul'da Kadıköy bölgesinin önemli sinemalarından Reks Sineması'nın, Maruf Önal'ın ayakta kalan eserlerinden en önemlisi olduğu söylenebilir. Halen anaakım filmlerin yanında alternatif sinema filmleri sunan Başka Sinema'yı da bünyesinde barındırarak işlevini sürdürmekte olan sinema binasının bulunduğu arsanın tarihi 19. yüzyıla dayanıyor. 1800'lü yılların başlarında gayri-Müslim bir ayin yeri (kilise) olarak değerlendirilen bu arsa Kadıköy Rum Ortodoks Cemaati Kiliseleri Vakfı'na aittir. Bu parselde 1870'lerde Apollon Tiyatrosu (Sineması) inşa edilir. 1922 yılının 13 Nisanında Türk tiyatrosunun baş figürlerinden ilk kadın tiyatrocumuz Afife Jale'nin sahneye ilk çıktığı mekân olan Apollon Tiyatrosu, 1932 yılında toprak sahiplerince kiralanarak Hale Sineması olarak işlevine devam eder.(2) Reks Sineması Maruf Önal tarafından 1961 yılında bu parsel için tasarlanır.
1962 yılında sinema yapısının inşaatı tamamlanınca bahsi geçen vakıfça seçilen Anas ailesi tarafından o yılın Aralık ayının ilk günü "Aşkın Günahı" (Pecado de Amor, 1961) filmiyle işletmeye açılır.
"Bir film makarası diğer sinemaya motosikletle yetiştirildi"
Bir adet salon ve balkon içerecek şekilde tasarlanan binaya, 1996'da Salon 2 ve 3; 2006'da da Salon 4, 5 ve 6 eklenir. O yıllardaki işletme sahibi Viron Bey'in açıklamasına göre, 2006 yılından itibaren salon sayısı orjinal halinden daha fazla olduğu için, sinemanın 45 senedir Reks olan ismi, kelimeye büyüklük eki kazandıran x'ler kazandırılarak Rexx olarak değiştirilir. Reks sineması ilk açıldığında bir film makarasını başka bir sinemaya motosikletle yetiştirildiği dönemini, film kopyalarının da çoğaldığı günümüzde çoklu sinemalar açarak kapatmıştır."
(AÖ)