Reuters’ın Türkiye bürosu ile Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) arasında süren toplu pazarlık süreci anlaşmazlıkla sonuçlandı.
Reuters’ın yıllık yüzde 50’lik enflasyona (Mart verisi) rağmen çalışanlarına yüzde 25’lik zam teklif etti. Bunun üzerine Reuters’ta çalışan basın emekçileri 10 Mayıs’ta grev kararı aldı.
TGS de grev kararı ilanını bugün Reuters’in İstanbul ve Ankara ofislerine astı.
Ayrıca gazeteciler ve TGS üyeleri Reuters’ın İstanbul Levent'teki ofisinin yüzde 25'lik maaş zammı teklifini protesto etti.
TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş burada yaptığı konuşmada “Reuters tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de güvenilirliği tartışılmayan, doğru habere ulaşmanın en önemli adreslerinden birisi. Bu değeri yaratan hiç şüphesiz Reuters’ta çalışan gazeteci meslektaşlarımız. Ancak bugün geldiğimiz noktada maalesef bu değeri yaratan meslektaşlarımızın emeklerini görmezden gelen bir anlayış söz konusu” dedi.
“Reva görülen ücret artışı sadece yüzde 25”
Türkiye’nin iki yıldır ağır bir ekonomik kriz yaşadığını belirten Durmuş ürün fiyatlarından ve kiralardan örnekler verdi. Çalışanların ücretlerinin yarısından fazlasının kiraya gittiğini söyledi.
Reuters’tan Ocak’ta başlanılan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri boyunca olumlu bir yaklaşım göremediklerini ifade eden Durmuş şöyle devam etti:
“Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Mart ayı enflasyonu yüzde 50.51, bağımsız araştırmacıların enflasyonu yüzde 112.51 olarak açıkladığı bir ortamda Reuters işvereninin çalışanına reva gördüğü ücret artışı sadece yüzde 25’tir. Her ne kadar Reuters da dahil olmak üzere birçok haber ajansında TÜİK rakamlarının sokaktaki gerçeği yansıtmadığı yönünde sayısız haberler yapılmış olsa da bu rakamı dâhi teklif etmeyen işverene karşı söyleyeceğimiz tek sözümüz grevdir.
Bugün burada sadece grev kararımızı değil grev kararlılığımızı ilân ediyoruz. Eğer üyelerimizin hak ettikleri oranda bir ücret artışı teklifi gelmez, sorunun çözümü için Reuters işvereninden olumlu bir adım görmezsek 10 Mayıs itibarıyla da grev uygulamasına başlayacağımızı tüm kamuoyu önünde ilan ediyoruz. Gerçekleri halka duyurmakla övünmek yetmez çalışanına da bu gerçekler üzerinden yaklaşmak adil olandır. Bizler gerçeklerin peşindeki insanlar olarak o gerçeklerin bizden muaf tutulmasına asla izin vermeyeceğiz. Hak ettiğimizi alana kadar vazgeçmeyeceğiz.”
Bir diğer grev AFP'de
Bir diğer grev dünyanın en eski haber ajanslarından Agence France-Presse’te (AFP).
TGS 18 Nisan’da AFP’ye grev kararı asmış ve 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü kadar sözleşme imzalanmaması durumunda greve çıkacaklarını duyurmuştu.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan TGS, AFP’yle üç aydan fazladır müzakerelere devam ettiklerini ancak kurumun Türkiye’de tüm çalışanları derinden etkileyen ekonomik krizi görmezden geldiğini belirtmişti.
TIKLAYIN - TGS, AFP'de 3 Mayıs'ta greve çıkıyor
TIKLAYIN - BBC grevi zaferle sonuçlandı, gazeteciler kazandı
(HA)