Fotoğraf: WELT
Reuters Enstitüsü 32 ülkeden 233 medya yöneticisi ile anket yaparak “2020’de Gazetecilik, Medya ve Teknoloji Trendleri ile Tahminleri” başlıklı bir rapor hazırladı ve altı trend belirledi.
Medya sektörü temsilcileri ile yapılan ankete göre yayıncılar iş beklentilerinden emin olduklarını fakat gazeteciliğin daha geniş bir alana yayılmasından dolayı endişe duyduklarını dile getirdi.
ABD, Avustralya, Kenya, Güney Afrika, Meksika, Arjantin, İngiltere, Almanya, İspanya, Fransa, Avusturya, Polonya, Finlandiya, Norveç ve Danimarka’dan CEO, editör ve dijital medya temsilcileriyle yapılan anket sonrasında belirlenen altı trend şu şekilde:
Anketin haber metni için TIKLAYIN (İngilizce)
Raporun tam metni için TIKLAYIN (İngilizce)
1 - Medya sektöründe bir güven açığı var
Ankete katılanların neredeyse dörtte üçü (yüzde 73), kendi şirketlerinin 2020’de sergilemesini bekledikleri olumlu performanstan emin veya çok emin olduğunu dile getirdi. Rapora göre bu durum, birçok yayıncının okur geliri ve gelir çeşitliliği için yaptığı yatırımların geri dönüşünü almaya başlamasından kaynaklanıyor.
Fakat ankete katılanlar gazeteciliğin genel halinden ve kamu gazeteciliğinden o kadar da emin değil. Sektörün geneli sorulduğunda güven oranı yüzde 46’ya düşüyor ve kamu yararına gazeteciliğin sürdürülebilirliği adına şüpheler dile getiriliyor. Yerel medyanın gerilemesi, yerel haberlerin azalması başlıca sorunlardan olurken birçok ülkede gazeteler üzerinde zenginlerin kurduğu baskı nedeniyle huzursuzluk var.
2- Gelir modeli
Yayıncılar, okuyucu gelirlerine oynamayı sürdürüyor. Yayıncıların yarısı (Yüzde 50) ana gelir akışının hala okuyucular olduğun söylerken, ankete katılanların yaklaşık üçte biri (yüzde 35) hem reklamcılık hem de okuyucu gelirinin eşit derecede önemli olacağını düşünüyor; her yedi kişiden biri ise (yüzde 14) yalnızca reklam gelirine bel bağlıyor.
Rapor, önde gelen tarayıcılardan gelen çerez desteğinin azaltılmasını ile Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki gizlilik düzenlemelerinin sıkılaştırılmasını takiben, birinci taraf veri toplamanın bu yıl yayıncılar için önemli bir odak noktası olacağını öne sürüyor.
Ancak, haber okuyucuları için ödeme duvarları ve kayıt engelleri daha fazla uğraş ve risk demek.
3- Google, Facebook'tan daha popüler
Ankete katılanlar, gazeteciliği destekleme girişimleri söz konusu olduğunda Google ve Twitter’a Apple, Facebook, Snapchat ve Amazon'dan daha çok olumlu bakılıyor. Katılımcıların yarısından fazlası Google için ortalama veya daha iyi notlar verdi.
Diğer tüm platformlar olumsuza daha yakın oylar aldı. Dijital medya yöneticileri tüm platformların gazeteciliğe yaklaşımlarındaki gerçek niyetlerinden şüphe ettiğini dile getirdi.
Reuters’a göre Google’ın yüksek skoru, inovasyon alanında medyaya sağladığı fonlardan ve haberle ilgili yeni ürünlerinde medya şirketleriyle yakın çalışmasından kaynaklanıyor. Facebook’un düşük skoru ise, bu platforma yönelik tarihi güvensizlikten ileri geliyor. Facebook son yıllarda ürün stratejisinde yaptığı bir dizi ani değişiklikle birçok yayıncıyı mali açıdan zor durumda bırakmıştı.
Bununla birlikte, yayıncılar yayınlarını sadece kendi platformlardan dağıtmak istiyor ve ya adil bir şekilde rekabet edebilecekleri ve içeriklerinin sağladığı değer için uygun karşılık alabilecekleri bir platformu tercih ediyor.
4. Haber merkezlerinde çeşitlilik
Ankete katılan yayıncıların yüzde 76’sı toplumsal cinsiyet eşitliği anlamında haber merkezlerinde ciddi bir aşama kaydettiklerini ve bu konuda büyük adımlar attıklarını düşünüyor. Ancak ankete katılanlar başka alanlarda hala çeşitlilik konusunda alınacak çok yol olduğunu kabul ediyor.
Buna göre katılımcıların yüzde 55’i büyükşehir dışındaki bölgelerden gelen gazetecilerin, yüzde 48’i farklı siyasi görüşlerden gazetecilerin, yüzde 33’ü ise farklı ırk ve milliyetlerden gazetecilerin çalıştıkları haber merkezlerinde görev yaptığını söylüyor.
Raporda İskandinav yayıncıları cinsiyet çeşitliliği konusunda Avrupa'nın diğer bölgelerindeki yayıncılardan çok daha ileride olduğuna vurgu yapıyor.
Ayrıca medya yöneticileri, yayın ekiplerine yetenekli isimler katmak veya eldekileri tutmak konusunda bu yıl da endişeli değil. Ancak özellikle yüzde 24 oranında teknoloji ve veri bilimi, yüzde 39 oranında da ürün yönetimi alanlarında nitelikli insan kaynağı istihdam etmede 2020’de sorun yaşayacaklarını düşünüyorlar.
5 - Podcast güncel bir konu olmaya devam ediyor
Ankete katılan yayıncıların yarısından fazlası 2020’de yeni podcast girişimlerine başlayacaklarını ifade ederek, 2020’nin kendileri için iyi bir fırsat olacağı görüşünü paylaşıyor.
Örneğin The Times günlük haber podcastine başlayacak birçok gazeteden sadece biri konumunda. Le Monde gibi sohbet, röportaj ve belgesel formatlarını podcaste uyarlayacak yayıncılar da var.
ABD’de yayıncıların podcastten elde edeceği gelirin bu yıl yüzde 30 artarak 2021 itibariyle 1 milyar doları aşması bekleniyor. Diğer ülkelerde bu formattaki gelir artışı ABD’deki kadar hızlı yaşanmıyor.
6. Haber odalarında yapay zeka kullanımını artırıyor
Ankete katılan yayıncılar, içeriğin daha etkili dağıtımını sağlamak için yapay zeka kullanımını artırmayı amaçladıklarını ifade etti. Katılımcıların yarısından fazlası ise 2020’de bu alandaki odak noktalarından birinin okura daha iyi içerik önerileri sunmak olduğunu belirtiyor ve ankete katılan yüzde 47’lik bir kesim, potansiyel dijital aboneleri hedeflemek ve ödeme duvarını iyileştirmek için yapay zekayı kullanacağını dile getiriyor.
Ankete katılanların yüzde 39’u ise yapay zeka kullanarak etiketleme yoluyla haber odalarına daha fazla verimlilik sağlamayı amaçladıklarını ifade ediyor. Yapay zeka, haber toplamada (yüzde 16) ve robot gazeteciliğinde (yüzde 12) kullanımı bu yıl da sınırlı kalmayı sürdürecek. (HA)