Ressam ve şair Komet (Gürkan Coşkun) İstanbul'da kanser tedavisi gördüğü hastanede 81 yaşında aramızdan ayrıldı.
Komet'in ölüm haberi Alef Yayınevi'nin, Twitter hesabından duyuruldu.
— Alef Yayınevi (@alef_kitap) September 25, 2022
Kaybı sanat ve edebiyat dünyasında derin üzüntüyle karşılandı.
View this post on Instagram
Sanatçı olarak 'Komet' mahlasını kullanan Gürkan Coşkun, çoğu batı dillerinde kuyruklu yıldız anlamına gelen bu adı kendi yaşam öyküsünü anlattığı bir söyleşide, Amerikan rock müzik grubu "Bill Haley & His Comets" grubundan esinlenerek aldığını söylemişti.
Komet, daha çok fantastik resim ve gravürleri ile tanınmakla birlikte, şiir de yazmış ve anılarını kitaplaştırmıştı.
Kısa yaşam öyküsü
Komet, 1941'de Çorum'da doğdu. Liseyi Çorum'da bitirdi. 1960-1967 arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde resim eğitimi gördü, Halil Dikmen ve Zeki Faik İzer atölyelerinde çalıştı. Karmaşık ve kalabalık insan topluluklarını resmettiği, siyahın baskın olduğu kırmızı, pembe ve sarılarla parçalanan fantastik tablolarında, ölüm ve acı temasını vurguladı.
1971'de devlet bursuyla gittiği Paris'e yerleşti. Burada Vincence Üniversitesi Plastik Sanatlar Bölümü'nde eğitim gördü. İlk sergisini 1974'te Fransa'nın Rouen kentinde açtı.[7] bu tarihten itibaren Salon de Mai (Mayıs Salonu) sergilerine düzenli olarak katıldı. Paris'te bulunduğu sırada Rönesans öncesi İtalyan sanatını, Pompei resimlerini ve İtalyan primitiflerin inceledi; bilinçaltının gizemli dünyası üzerine kurulu ancak gerçeklikle bağını koparmayan eserler vermeye başladı.
1960 sonrasında yükselen yeni figür hareketinin kendi kuşağından diğer bazı temsilcileri gibi (Burhan Uygur, Mehmet Güleryüz, Utku Varlık, Cihat Aral, Nevhiz, Aka Gündüz Temur, Alaettin Aksoy, Oral Enuğur) resimlerinde kendine gönderimli (oto-referential), duygulanımsal (affective) ve düşlemsel/gizemsel bir dünya kurmayı öngördü.
1973'ten 1981'e değin sırasıyla Yeni-Romantik, Yeni-Dışavurumcu ve Post-Modernist anlatımların egemen olduğu resimler yaptı. 1981'den sonra tümüyle bağımsız bir anlatım kurdu.
Yaşamını İstanbul ve Paris'te sürdüren Komet, Türkiye'de on beş, Paris'te dokuz, Viyana, Salzburg, Lozan ve Brüksel'de ise birer kişisel sergi açtı ayrıca pek çok uluslararası sergiye katıldı.
Önceki yıllarda çeşitli dergilerde yer almış şiirleri Koşarak Geldim Çorabı Deldim, Olabilir Olabilir, O Değilse Başkasıdır, Komet Momet, Esas Mesele İdi Fiil, Hakikat Vs. başlıklarıyla 6 kitap halinde yayınlandı.
(AEK)