Uluslararası Basın Enstitüsü (International Press Institute/IPI), Filipinler hükümetinin, 2021 Nobel Barış Ödülü'nü kazanan gazeteci Maria Ressa'nın ödülünü şahsen kabul etmek için 10 Aralık'ta Norveç'in başkenti Oslo'da düzenlenecek törene gitmesini engellemeye çalıştığını duyurdu.
IPI Yürütme Kurulu, bugün Filipinli yetkilileri bu tür kısıtlamaları derhal kaldırmaya ve eleştirel raporları nedeniyle devletin hedef aldığı Ressa aleyhindeki tüm açık davaları düşürmeye çağıran bir bildiri yayınladı.
"Ressa suçlu değil seçkin bir gazetecidir"
IPI İcra Direktörü Barbara Trionfi, "Maria Ressa bir suçlu değil, iktidara gerçeği söyleme cesareti nedeniyle dünya çapında saygı duyulan seçkin bir gazetecidir" dedi:
"Seyahat kısıtlamalarının temeli olan, aleyhindeki uydurma davalar düşürülmeli. Ve Oslo'ya seyahat etmesine izin verilmeli. Maria'nın Nobel Barış Ödülü'nü şahsen almasını engellemek, Filipinler'i tarihin en baskıcı rejimlerinden bazılarının yanına koyuyor. Derhal kaldırılması gereken şok edici bir hareket."
"Ressa ve Muratov'u izlemek için sabırsızlanıyoruz"
Bildiriye imza veren 22 ülkeden gazeteciler, tüm IPI topluluğunun, Maria Ressa'nın arkasında sıkıca durduğu belirterek, "Ressa ve Dimitry Muratov'un 10 Aralık'ta Oslo'da hak ettikleri Nobel Barış Ödülünü kabul etmelerini izlemek için sabırsızlanıyoruz" dediler.
IPI Yürütme Kurulu, 1935'te Carl von Ossietzky'ten sonra Nobel Barış Ödülü'nün bu yıl çalışan gazetecilere verildiğine dikkat çekerek şöyle dedi:
"Bu uzun kuraklıktan sonra, ödülün, hukukun üstünlüğüne dayalı açık, demokratik ve adil toplumların bir ayağı olarak basın özgürlüğünü koruma mücadelesinde küresel bir örnek oluşturan Ressa'ya verilmesi yerindedir.
Şiddetli çevrimiçi saldırılar ve karalama kampanyaları da dahil olmak üzere kendisine uygulanan muazzam baskıya rağmen bağımsız gazeteciliğe olan bağlılığından geri adım atmayı reddetme konusunda olağanüstü bir cesaret gösterdi.
Maria Ressa, bu yıl Nobel Barış Ödülü'ne de layık görülen değerli meslektaşımız Dimitry Muratov ile birlikte gazetecilik mesleğinin olağanüstü değerli bir temsilcisidir."
Talepler
Bildiriyi imzalayan gazeteciler, Filipinler'e şu çağrıda bulundular:
- Maria Ressa'nın Nobel Barış Ödülü'nü kabul etmek için Oslo'ya serbestçe seyahat etmesine izin verin.
- Ressa aleyhine açılan tüm davaları düşürün.
- Ressa'ya ve Filipinler'deki diğer tüm gazetecilere yönelik çevrimiçi ve çevrimdışı tüm saldırıların soruşturulmasını sağlayın.
- Medyaya karşı her türlü taciz ve yıldırmayı durdurun.
İmzacılar:
- Zaffar Abbas, Editör, Dawn Gazetesi, Pakistan
- Raheem Adedoyin, Yayın Kurulu Başkanı, Herald Gazetesi, IPI Nijerya Ulusal Komitesi Sekreteri Nijerya
- Mahfuz Anam, Editör ve yayıncı, The Daily Star, Bangladeş
- Beata Balogová, Şef Editör, SME, Slovakya
- Walid Batrawi, Medya ve iletişim uzmanı, Filistin
- Ole Kristian Bjellaanes, Spor Editörü, Norveç Haber Ajansı, Norveç
- Woosuk Ken Choi, Editör, Chosun Ilbo, Güney Kore
- John Daniszewski, Başkan Vekili, The Associated Press, ABD
- Monika Eigensperger, Radyo Direktörü, Austrian Broadcasting Corporation (ORF), Avusturya
- Kim Fletcher, Editör, The British Journalism Review, Britanya
- Márton Gergely, Şef Editör, HVG, Macaristan
- Stephen Gitagama, Grup CEO'su, Nation Media Grup, Kenya
- Johannes Hano, Büro Şefi, ZDF (New York/Canada), Almanya
- David Jordan, İçerik Politikası Direktörü, BBC, Britanya
- Emre Kızılkaya, Proje editörü, Journo.com.tr, Türkiye
- Riyad Mathew, Baş Yardımcı Editör ve Yönetmen, Malayala Manorama & The Week, Hindistan
- Elizaveta Osetinskaya, Gazeteci, medya yöneticisi ve kurucusu, The Bell, Rusya
- Khadija Patel, Uluslararası Kamu Yararı Medya Fonu Program Başkanı, Güney Afrika
- Virginia Pérez Alonso, Şef Editör, Público.es; Platform for the Defence of Free Expression (PDLI), İspanya
- Etaf Roudan, Radio Al Balad Yöneticisi, Ürdün
- Markus Spillmann, CEO, kurucu, SPILLMANN Media Strategy Management GmbH, İsviçre
- Hiroki Sugita, Köşe Yazarı ve Yardımcı İcra Direktörü, Kyodo News, Japonya
- Jussi Tuulensuu, Kıdemli Genel Yayın Yönetmeni, Aamulehti, Finlandiya
Nobel Barış Ödülü iki gazetecinin
Nobel Komitesi, 2021 Nobel Barış Ödülü'nü, "demokrasi ve kalıcı barışın ön koşulu olan ifade özgürlüğünü koruma çabaları"ndan dolayı iki gazeteciye; Maria Ressa ve Dmitry Muratov'a vermişti.
Ressa'nın Filipinler'de, Muratov'un da Rusya'da ifade özgürlüğü için verdikleri cesur mücadeleden dolayı ödüle değer görüldüğünü ifade eden Komite şöyle demişti:
"Aynı zamanda demokrasi ve basın özgürlüğünün giderek daha da olumsuz koşullarla karşı karşıya kaldığı bir dünyada bu ideale sahip çıkan tüm gazetecilerin temsilcileridirler.
"İfade özgürlüğü ve basın özgürlüğü olmadan, zamanımızda başarılı olmak için uluslararası kardeşliği, silahsızlanmayı ve daha iyi bir dünya düzenini başarılı bir şekilde teşvik etmek zor olacaktır. Bu yılki Nobel Barış Ödülü bu nedenle Alfred Nobel'in vasiyetnamesinin hükümlerine sıkı sıkıya bağlıdır."
Ressa'ya Hrant Dink Ödülü
Maria Ressa aynı zamanda 2021 Hrant Dink Ödülünün de sahibi. "Gazetecilerin tek aracının ışık tutmak" olduğunu vurgulayan Ressa'nın ödül konuşmasının tam metnini okumak için tıklayın.
Maria Ressa hakkındaFilipinli gazeteci Maria Ressa 1963 yılında Manila'da doğdu. Bir yaşındayken babasını kaybetti, on yaşındayken ailesiyle birlikte Amerika Birleşik Devletleri'ne taşındı. Princeton Üniversitesi'nde moleküler biyoloji ve tiyatro alanlarında lisans, İngiliz Dili alanında yüksek lisans derecesi aldı. 1986'da, diktatör Ferdinand Marcos'un devrilmesinin ardından Filipinler'e döndü ve Diliman Üniversitesi'nde politik tiyatro alanında çalışmalar yaptı. 18 yıl boyunca, CNN için araştırmacı muhabir olarak çalıştı ve özellikle Güneydoğu Asya'daki terör olaylarıyla ilgili haberler hazırladı. Manila ve Jakarta'da CNN haber bürosu şefi olarak çalıştı. 2012'de, üç kadın gazeteciyle birlikte, ülkenin yalnızca dijital mecrada yayın yapan en büyük haber sitesi olan, bünyesinde yaklaşık 100 gazetecinin çalıştığı Rappler'ı kurdu. 2015'te, cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası sırasında söyleşi yaptığı Rodrigo Duterte'ye, 1980'lerde, Davao şehrinin belediye başkanıyken üç kişiyi öldürdüğünü itiraf ettirdi. Rappler'daki çalışma arkadaşlarıyla, Duterte'nin 'uyuşturucuya karşı mücadele'sindeki yargısız infazları ve insan hakları ihlallerini ortaya çıkardı; 2016'da cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından faaliyete geçen 'trol ordusu'nu araştırırken iktidarın baskılarıyla karşılaştı. Çeşitli iddialarla, hakkında 10 kez tutuklama kararı çıkarıldı ve hapis istemiyle yargılandı. İlk sekiz tutuklamadan kefaletle serbest bırakıldı. 2019 yılının Şubat ayında 'siber iftira' suçundan tutuklanması, uluslararası kamuoyunca siyasi bir karar olarak değerlendirildi. Son olarak, geçen Ağustos ayında, Duterte hakkında yaptığı haberler nedeniyle açılan dava mahkeme tarafından reddedildi. Hakkındaki çeşitli davalar hâlen devam ediyor. Kaynak: Hrant Dink Vakfı |
(KÖ)