TGC Başkanı Erinç'in bu tespitine "Yeni Alanya" gazetesinin İstihbarat Şefi ve Alanya Gazeteciler Cemiyeti Yönetim kurulu üyesi Adem Tekin, "böyle bir yasanın çıkması yerel gazeteleri bitirir" sözleriyle katılırken haftalık yayımlanan "Bolunun Sesi" gazetesi yazı işleri müdürü Hakan Aydın, yasanın resmi ilan yayımlayanla yayımlamayan yerel medya kuruluşları arasındaki ayrımcılığa son vereceğine inanıyor.
100 YTL'lik ilan, İhale Bülteni'nde tam 1180 YTL'ye
TGC Başkanı Erinç, yasayla Adalet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve belediyeler gibi kurumların, ilanlarını Devlet İhale Bülteni ile yayımlayarak sanıldığı gibi tasarruf sağlayamayacaklarını savundu.
Erinç, bianet'e yaptığı değerlendirmede, bunu şöyle örneklendirdi:
"Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan resmi ilan tarifesine göre yerel gazetelerde yayımlanan ilanların sütun/ santim bedeli 5 Yeni Türk Lirası.
"Yani 20 santim büyüklüğünde tek sütun bir resmi ilanın tutarı 100 Yeni Türk Lirası. Aynı ilan için Devlet İhale Bülteni'nin aldığı ilan parasının tutarı ise yine Bakanlar Kurulu'nca belirlenmiş ve tam 1180 Yeni Türk Lirası. Arada 1080 lira fark var".
"Bütçe açığını kapatmak için kümesteki kazları yolma çabası"
Erinç, ilan veren bakanlıkların yapılacak işin ödeneğinden bu yolla ellerinde daha fazla ödenek kalacağını sanmalarının "hayalden öteye geçmediği"ni söyledi.
"Ve bu yaklaşım, yalnızca Maliye Bakanlığı'na ek gelir sağlamaktan, yerel gazetelere ise kapanmaya kadar gidebilecek bir tehlike yaratmaktan başka bir sonuç getirmiyor.
"Maliye Bakanlığı'nın bütçe açıklarını kapatmak için kümesteki kazları yolma çabası bilindiği için, tasarıya sıcak bakmasını anlayabiliyoruz."
Yasanın mantığı nedir?
Kamu İhale Yasası'nın kimi maddelerinde özellikle yerel gazeteler için getirilmek istenilen değişikle hem ilan sayılarının azaltılması hem de ilan metinlerinin kısaltılması öngörülüyor. Amaçlardan biri de, ilanları İnternet ortamına taşımak ve yayımlanacak ilanlardan kazanılacak paranın yıl sonunda Hazine'ye aktarılmasını sağlamak.
Tekin : Zaten ayakta kalmak zor
Alanya'da 38 yıldır günlük yayın yapan "Yeni Alanya" gazetesinden Adem Tekin'in bianet'le paylaştığı görüşleri de Erinç'in tespitleriyle paralellik taşıyor.
Erinç gibi tasarıyı endişeyle karşılayan Tekin, "Zaten yerel gazeteler ayakta kalmakta güçlük çekiyor. Böyle bir kısıtlama olursa bizler güç duruma düşeriz. Hükümet, destek olması gerekirken böyle bir uygulamaya gitmesi bizi şaşırtıyor" dedi.
Aydın: Devletin sırtından para kazanıyorlar
Haftalık olduğu için resmi ilan yayımlamayan bin 500 tirajlı "Bolunun Sesi" gazetesi yazı işleri müdürü Hakan Aydın ise, yasayı desteklediklerini söyledi.
Aydın, tutumunu "Günlük gazeteler bir resmi ilanı 1,5-2 bin YTL'ye devlete fatura ederken aynı büyüklükte özel şirkete ait bir ilanı 50-100 milyona basabiliyorlar" diyerek açıkladı; bu durumun zor şartlarda resmi ilan yayımlamadan varlığını sürdürmeye çalışan yerel gazeteler arasında haksız rekabet yarattığını iddia etti.
"Bolu'da günlük gazetelerin amaçları habercilik değil, devletin sırtından para kazanmak" diye tepki gösteren Aydın, Bolu'da 15 gazeteden 9'unun günlük yayın yaptığını ancak tirajlarının 350'yi geçmediğini savunarak şunları söyledi:
"Haksız rekabete uğruyoruz. Zaten gazetelerini kamuoyuna yeteri kadar da ulaştırmıyorlar. Muhabir çalıştırmak yerine ajanslara abone olarak haber ihtiyaçlarını oldukları yerden karşılıyorlar".
TGC Başkanı Erinç, Aydın'ın sözlerinin hatırlatılması üzerine, "Evet ama, resmi ilan yayımlayabilmek için de bu gazeteler asgari bir kadro da çalıştırmak zorunda kalıyorlar" açıklaması yaptı. (EÖ/KÖ)