Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, cumhurbaşkanı seçim sonuçlarının neden Resmi Gazete'de yayınlanmadığını Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a sordu.
Arınç’ın yazılı olarak cevaplaması için soru önergesi veren Ağbaba şu soruları yöneltti:
* Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 12. Cumhurbaşkanı seçim sonucuna ilişkin kararı hangi gerekçeyle dört gündür Resmi Gazete’de yayımlanmamaktadır?
* Resmi Gazete’ye kararın YSK tarafından elden teslim edildiği ve telefon edilerek bekletilmesi yönünde telkinde bulunulduğu; akabinde kararın sümenaltı edildiği iddiaları doğru mudur?
* Bu kararın Resmi Gazete’de yayımlanmama sebebi Recep Tayyip Erdoğan’ın milletvekilliğinin ve başbakanlığının devam etmesini sağlamak mıdır?
* Kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasından sorumlu olan Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürü izine mi ayrılmıştır? Eğer böyle ise Müdürün izne ayrılması kararın yayınlanmasına engel midir? Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın seçim kararının açıklanması gibi önemli bir durum, bir bürokratın izne ayrılmasına bağlanabilecek kadar basite mi indirgenmektedir? Sorumlu bürokrat yerine vekalet eden biri mevcut değil midir?
* Bugüne kadar ülkemizde örneği yaşanmamış olan, bir kişinin hem milletvekili, hem başbakan, hem AKP Genel Başkanı ve hem de Cumhurbaşkanı olmasını nasıl karşılıyorsunuz? Demokratik ülkelerde buna benzer örnekler mevcut mudur?
Akademisyenler ne diyor?
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven 15 Ağustos’ta cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kesin sonuçlarını açıklayarak Recep Tayyip Erdoğan’ın mazbatasını Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e vermişti. Ancak geçen beş günlük süre içinde karar Resmi Gazete’de yayımlanmadı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de yeni bir hükümetin kurulması için kimseyi görevlendirmedi.
bianet’e konuşan siyaset bilimci Doç. Dr. Murat Sevinç ile Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak ayrı ayrı verdikleri demeçlerde kararın Resmi Gazete’de yayımlanmamasının geçersiz bir argüman olduğunu dile getirmişlerdi. (EA)