Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Doç. Dr. Murat Sevinç 12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Ağustos itibariyle cumhurbaşkanı olduğunu, kararın Resmi Gazete’de yayımlanmamasının bunu değiştirmediğini ifade ediyor.
bianet’e konuşan Doç. Dr. Sevinç, Anayasa’ya göre Edoğan’ın milletvekilliğinin, başbakanlığının ve parti genel başkanlığının düştüğünü ancak 28 Ağustos’a kadar geçecek sürede başbakan olarak imza attığı kararların daha sonra sorgulanmaması için Resmi Gazete’de sonuçların yayımlanmadığını söylüyor.
“Erdoğan seçildiği andan itibaren Cumhurbaşkanı”
“Anayasa’nın hükmü çok açık. Bir kişi cumhurbaşkanı seçildiğinde milletvekilliği, partisiyle ilişkisi kesilir. Dikkat edilmesi gereken nokta, 'göreve başladığında' değil 'seçildiğinde' bu ilişkinin kesilmesi. Erdoğan seçilmiş bir cumhurbaşkanı. Göreve başlamasa da yasaya göre Meclis ve AKP ile ilişkisi kesildi.”
“Gül hükümeti kurmak için birini görevlendirmeli”
Şu an seçilmiş cumhurbaşkanı olarak Erdoğan’ın, görevdeki cumhurbaşkanı olarak Abdullah Gül’ün olduğunu ifade eden Doç. Dr. Sevinç bunun devlette idarenin sürekliliği gereği olduğunu ancak Gül’ün hala hükümeti kurması için kimseyi görevlendirmediğine dikkat çekiyor.
“Türkiye’nin şu an iki cumhurbaşkanı var. Bu devlette idarenin sürekliliği gereği doğal. Ancak 15 Ağustos’ta YSK Başkanı kesin seçim sonuçlarını açıkladığından beri Erdoğan cumhurbaşkanı. Cumhurbaşkanın tüm niteliklerine sahip, sadece vatana ihanetten yargılanabilir. Bu durumda elbette milletvekili yahut parti başkanı olamaz. Şu anda Gül’ün birini hükümeti kurmakla görevlendirmesi gerekiyor. Ama tabii ki bunun için cesur bir cumhurbaşkanı ve cesur bir milletvekiline ihtiyaç var.”
“Cumhurbaşkanlığı Resmi Gazete’ye bağlı değil”
Doç. Dr. Sevinç kararın henüz Resmi Gazete’de yayımlanmasının ise bir “önlem” olduğunu söylüyor.
“Bugüne kadar Resmi Gazete’de yayımlanmamış pek çok YSK kararı var. Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasına bağlı değil. Ancak Erdoğan bugün hala Bakanlar Kurulu’na başkanlık edebiliyor, kararlara imza atıyor. Bu kararlar yarın öbür gün ‘yok hükmünde’ sayılmasın diye YSK kararını Resmi Gazete’de yayımlamıyorlar.
“Hükümetten itiraz yok”
“Bu yöntemle aradaki işlemlere hukuksallık sağlamaya çalışıyorlar. Anayasa ancak uyduğunuzda bağlayıcı bir metindir. Gül de kimseyi görevlendirmiyor, hükümetten hiç itiraz gelmiyor. Burada fiili bir durum var. Bana göre AKP Genel Başkanlığı ve başbakanlık koltuğu bugün işgal edilmiş durumda.”
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven 15 Ağustos’ta cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kesin sonuçlarını açıklayarak Recep Tayyip Erdoğan’ın mazbatasını Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e vermişti. Ancak geçen beş günlük süre içinde karar Resmi Gazete’de yayımlanmadı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de yeni bir hükümetin kurulması için kimseyi görevlendirmedi.
27 Ağustos’ta gerçekleşecek AKP Kongresi’nde yeni genel başkanı ve başbakan açıklanacak. Erdoğan ise 28 Ağustos’ta cumhurbaşkanlığı görevine başlayacak. (EA)