Bursa'da Renault'da başlayıp Tofaş, Coşkunöz, MAKO ve Ototrim'e yayınlan Ford Otosan'da üretime ara verilmesine neden olan iş bırakma eylemi 7. gününde.
bianet'e konuşan Renault işçisi, Renult yönetiminin diyalog için işçilerden 30 sözcü seçilmesini istediğini ancak şimdi bu 30 kişi hakkında suç duyurusunda bulunduğunu söyledi.
"Biz İşçi Kurulu kurduk. Ve liderlik üzerinden ilerlemiyoruz. Sadece aramızdan 30 sözcü seçildi, yönetimle de 6-7 kişi görüşüyoruz. Yönetim önce 'sözcü seçin' dedi, şimdi de seçtiği kişileri mimleyip suç duyurusunda bulundu. Dün akşam savcılıktan tebligat geldi. Bugün ifademiz alınacak, suçumuz da işçileri yönlendirmek, olaylara liderlik etmekmiş. Ben de yönetim hakkında suç duyurusunda bulunacağım."
Ne olmuştu?
Bursa'da 5 bin 600 işçinin çalıştığı otomobil fabrikası Renault'da işçiler 14 Mayıs'ta ücret zammı için üretimi durdurdu. Ardından TOFAŞ ve yan sanayi ürünleri üreten Coşkunöz, MAKO ve Ototrim üretimi durdurdu. Şu anda yaklaşık 14 bin işçi iş bırakmış durumda.
İşçilerin toplu iş sözleşmesinin (TİS) Bosch fabrikasında imzalanan TİS ile aynı ücret zammını kapsayacak şekilde değiştirilmesini istiyor. Söz konusu TİS, Türk Metal Sendikası ile işveren sendikası Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında Aralık 2014'te imzalanmıştı ve 2014-2017 yıllarını kapsıyor.
İşçiler saat başına 3 lira zam talep ediyor. İşçiler ücret zammı dışında Türk Metal Sendikası'ndan da şikayetçi. Birçok işçi sendikadan istifa etti. Kocaeli'ndeki Ford Otosan da Bursa direnişi nedeniyle parça ikmalinde kesinti oluştuğunu bu yüzden üretime ara verildiğini açıkladı. (NV)