Bursa'da ücret zammı için 11 gündür iş bırakma eylemi yapan Renault işçileri, talepleri yazılı olarak kabul edilene kadar eyleme devam etme kararı aldı.
İyi polis, kötü polisi oynuyorlar
bianet'e konuşan Renault işçisi, tüm taleplerinin Renault yönetimince sözlü olarak kabul edildiğini ancak yazılı olarak güvence altına alınmadığını belirtti.
"Direnişin 11. günündeyiz. 20 Mayıs'ta Renault Genel Müdür Bratoz ile vardığımız anlaşmada taleplerimizin hepsi kabul edilmişti. Taleplerimiz şöyleydi: Sendikal özgürlük, işçilerin işten atılmaması, toplu iş sözleşmesinin (TİS) Bosch'taki ile eşitlenmesi, yani işe giriş yıllarına göre aylık taban 250 tavan 550 lira zam, yıllık taban 600, kar marjına göre tavan açık yıllık prim. Bunların hepsi genel müdür tarafından kabul edildi. Tam imza aşamasına gelmiştik ki, yönetim Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'nın (MESS) bunu kabul etmediğini söyledi.
"Biz de o zaman sadece yönetimle iş anlaşması yapalım dedik, onu da kabul etmediler. Yani işveren sendikasıyla iyi polis kötü polisi oynuyorlar. Taleplerimizin sözlü olarak kabul edildiğini biliyoruz ancak bunu yazılı bir teminata dökmedikleri sürece üretim başlamayacak. Bugün bizden yeniden taleplerimizi istediler, yeniden aynı talepleri yolladık. Bizim amacımız uzlaşma sağlamak ve bir an önce üretime başlamak."
Ne olmuştu?
Bursa'da 5 bin 600 işçinin çalıştığı otomobil fabrikası Renault'da işçiler 14 Mayıs'ta ücret zammı için üretimi durdurdu. Renault işçilerinin neredeyse tamamı yönetimden memnun olmadığı için Türk Metal Sendikası'ndan istifa etti. İşçiler eylemlerini sendikasız devam ettiriyor.
İşçilerin toplu iş sözleşmesinin (TİS) Bosch fabrikasında imzalanan TİS ile aynı ücret zammını kapsayacak şekilde değiştirilmesini istiyor. Söz konusu TİS, Türk Metal Sendikası ile işveren sendikası Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında Aralık 2014'te imzalanmıştı ve 2014-2017 yıllarını kapsıyor.
Renault direnişinin ardından TOFAŞ ve yan sanayi ürünleri üreten Coşkunöz, MAKO ve Ototrim üretimi durdurmuştu. Ancak önce Coşkunözü'nde arkasından ise Tofaş, Mako ve Ototrim'de işçiler işveren ile anlaşma sağlayıp iş başı yaptı. Kocaeli Ford Otosan'da ise altı gündür iş yavaşlatma eylemi devam ediyor. (NV)
* Fotoğraf: AA/ İsmail Ersan