Reklamcılar Platformu, reklam sektöründe çalışma koşullarını iyileştirmek, emek sömürüsünün önüne geçmek amacıyla 12 Kasım’da bir kuruluş bildirgesini yayımladı.
Sinema Televizyon Sendikası çatısı altında kurulan Reklamcılar Platformu’nun geçici yönetim kurulu üyeleri Yiğit Uysal, Şebnem Yaldızlı, Serhat Varan, Melih Ediş, Gülşah Batıbeki Güler, Onur Ali Kutluer ve Cüneyt Özalp yola çıkış nedenlerini, motivasyonlarını ve hedeflerini bianet’e anlattı.
“İlk olarak ‘kurulamaz’ tabusunu yıktık”
Platformunun kuruluş hikayesinin yaklaşık 1 yıl önce başladığını belirten yönetim kurulu üyeleri “Sektörde çok uzun süredir konuşulan bir hayalin, hayata geçirilmesi için yasal zeminlerin araştırılmasıyla yola koyulduk” dedi.
Sektörde hak kaybının üst sıralarda olduğunu belirten yönetim kurulu üyeleri, yine sektörde bir emek örgütlenmesinin olmamasının nedenleri arasında ‘algısal bariyerleri’ gösterdi:
“Sendikanın kurulmasının önünde büyük zorluklar olsa da en büyük bariyer ‘kurulamaz’ tabusu idi. Biz önce kendi zihnimizde bu tabuyu yıktık. Geç kalınmış olsa da kurulmuş olması bizim için ilk büyük kazanımımız.
“Sinema Televizyon Sendikası bizi cesaretlendirdi”
“Bizleri örgütlü mücadeleye iten sebeplerden biri set ortamlarında Sinema Televizyon Sendikası çalışanlarının kazanımlarını deneyimlemiş olmaktı. Sendika ile kuruluş aşamasında yaptığımız toplantılar bize çok yol gösterici oldu, bu kapsamda aslında benzer sorunlar karşısında benzer kararlıkta olduğumuzu gördük.
“Süreci ayrı ayrı değil beraber yürütmenin en sağlıklı yol olacağına karar verip, süreci planladık. Ama tabii ki Reklamcılar Platformu tamamı reklamcılardan oluşan, reklamcılar tarafından organize edilmiş bağımsız bir yapılanma.
“Kuruluş bildirgemizi okuduğumuz Postane İstanbul’da canlı yayından bizi takip eden çok yoğun bir kitle oldu. Sonrasında platforma ön başvuru sayılarımız 1500’e dayandı, bu da sektörün baskın bir çoğunluğuna ilk aşamada ulaştığımız anlamına geliyor.”
“Sorunlar bir günde oluşmadı”
Reklamcılar Platformu’nun yönetim kurulu üyeleri uzun ve kısa vade amaçlarını şu şekilde açıklıdı:
“Reklamcılar Platformu’nun uzun vadede amacı; sektörümüzün ve onun değerli çalışanlarının, hak ettiği itibarı ve değeri tekrar kazanmasıdır. Sektörümüz uzun yıllardır sorunlarla karşı karşıya ve bu sorunlar bir günde oluşmadı. Dolayısıyla uzun vadede kendimizi uzun soluklu bir mücadele için hazırlıyoruz. Yapıcı ve kararlı bir şekilde ilerliyoruz. Bu çabanın hem sektörümüze hem de emekçi haklarına pozitif katkı sağlamasına odaklanıyoruz.
“Kısa vadede ise en önemli önceliğimiz örgütlenme. Öncelikle reklamcılar arasındaki örgütlenme adımını tamamlamak istiyoruz. Bu adımı anayasal olarak haklarımızın tartışmasız bir şekilde uygulamaya koyulması kararları izleyecek.”
“Sektörel mutsuzluk yüzde 70”
Platform yaptığı sektörel araştırmada reklamcıların yarısından fazlasının mutsuz olduğuna ulaşıldığını belirtti:
“375 kişiyle kantitatif olarak bir çalışma gerçekleştirdik. Ortaya çıkan tablo maalesef iç karartıcı. Sektörel mutsuzluk; yüzde 70 gibi ezici bir orana sahip. Daha acı olan ise sektör çalışanlarının yüzde 70’i kariyerini başka bir sektörde devam ettirmek istiyor.
“Bugün yaşadığımız sorunların başında maaşların yetersizliği, çalışma sistemindeki düzensizlikler, fazla mesai vb. konular var. Bu konuların kesin ve net olarak iyileştirilmesi ve düzensizliklerin değiştirilmesi gerekiyor. Biz yapıcı bir platformuz. Bu çerçevede, sektörün bileşenleriyle diyaloğu önemsiyoruz. Bütüncül bir şekilde sorunlara çözüm arandığında, sonucun herkes için iyi olacağı kanaatindeyiz. Bu doğrultuda hareket ederek sonuç alacağımıza da inanıyoruz.”
(ED/HA)