Bahreyn'de yönetim karşıtı protestolarda yaralanan göstericileri tedavi ettikleri gerekçesiyle 20 doktor, 5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırıldı.
Başkent Manama'da Mart ayında meydana gelen bir protesto gösterisi sırasında, en az 30 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştı.
The Independent gazetesinin haberine göre, Manama kentinde askeri bir mahkemede yargılanan sağlık çalışanları, "askeri yargıçların kendilerinin işkenceye uğradıkları iddialarını reddettiklerini belirterek" duruşmaya katılmadılar. Sanıkların aileleri de duruşmaya katılmadı.
Önce İnsan Hakları (Human Rights First (HRF)) yetkililerinden Brian Dooley, görüştüğü sağlık yetkililerinin "işkenceye uğradıklarını belirttiklerini" söyledi.
Askeri Yargıç, Yusuf Raşid Flafel sanıkları, "hükümeti devirme amaçlı bir devrim tertiplemenin" yanı sıra, "Salmaniye hastanesinde silah ve patlayıcı bulundurmak", "hastanedeki tıbbi malzemelere el koymak" ve "kamu güvenliğini bozacak rivayetler çıkarmakla" suçladı.
Haberde hükümetin, 14 Şubat eylemcilerini, İran ile bağlantılı "silahlı bir isyan" başlatmaya çalışmak ile suçladığına da değinildi.
Uluslararası Af Örgütü (AI) Ortadoğu ve Kuzef Afrika Başkan Yardımcısı Philip Luther, sağlık çalışanlarının, hükümetin isyanları bastırırken aldığı aşırı önlemler hakkındaki eleştirilerinin onları hedef haline getirdiğini düşünüyor. Sağlık çalışanları uluslararası birçok medya kuruluşuna röportaj vermişti.
Luther açıklamalarında, sivillerin askeri mahkemelerce yargılanmasını da eleştirdi. Hükümet yetkilileri, mahkûmların isterlerse Bahreyn Yüksek Mahkemesi'ne temyize başvurabileceklerini açıkladı.
Cezaya çarptırılan doktorlar, Bahreyn'de ifade özgürlüğü kısıtlamalarının tek mağduru değil. Bahreyn Ulusal Güvenlik Temyiz Mahkemesi, 28 Eylül 2011'de, 14 Şubat'taki eylemlere katıldığı için tutuklanan insan hakları savunucusu Abdülhadi El Kavaja'nın ömür boyu hapsini de onaylamıştı. (IK/HK)