Ayrıca, koalisyon güçlerinin Irak'a saldırdığı 2003 Baharı'nda kaybolan ve bir daha kendisinden haber alınamayan gazeteci Fred Nerac ile ilgili de bir açıklama yapan Barnier, "ABD ve İngiliz yetkilileriyle bu konu ile ilgili temas yürütüyorum" dedi.
Bakan, "Bizi gerçeğe ulaştıracak herkesten, ki Irak Hükümeti de buna dahil, yardım talep ediyorum" diye konuştu.
"İki Avustralyalı, iki Doğu Asyalı elimizde"
Irak'ta kendisini "İslam Gizli Ordusu"na bağlı bir grup olarak tanıtan "Korku Tugayı", 13 Eylül'de yaptığı açıklamada, "iki Avustralyalı ve iki Doğu Asyalının" ellerinde olduğunu bildirdi.
İlk iki rehine için Avustralya'nın Irak'taki güçlerini 24 saat içerisinde geri çekme şartı koyan grup, açıklamasında, "ABD Ordusuna ait sivil araçlara güçlü bir birliğimiz Bağdat-Musul karayolunda saldırı düzenledi" dedi. İslam Gizli Örgütü ise, altı hafta rehin kaldıktan sonra serbest bırakılan üç Hintli, üç Kenyalı ve bir Mısırlının kaçırılmasını üstlendi.
İtalyan diplomatik girişim başlattı
İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini ise, Irak'ta bir haftadır rehin tutulan "Bağdat'a Köprü" insani yardım kuruluşunun iki kadın çalışanı Simona Pari ve Simona Torretta'nın serbest bırakılması için Körfez ülkelerine ziyaretler yapıyor.
Frattini, 7 Eylül'de kuruluşun Bağdat bürosunda kaçırılan iki kadın görevlinin serbest bırakılması çağrısı yaptı.
Bir İnternet sitesinde yer alan bilgiye göre, Irak İslami Cihat örgütü, görevlilerin kaçırılmasını üstlenerek İtalya hükümetinden 24 saat içerisinde Irak'taki birliklerini geri çekmesini istemiş, aksi taktirde görevlileri öldüreceğini duyurmuştu.
Başbakan Yardımcısı Gianfranco Fini ise, açıklamanın güvenilirliğinin çok az olduğunu savunarak şantaja boğun eğmeyeceklerini bildirmişti.
Irak'taki başlıca Sünni örgütü olan İslam Uleması Komitesi, iki İtalyan, iki Fransız ve Iraklı rehineler salıverilmesi için çağrı yaptı.
(*) AFP, AP et Reuters'e dayanılarak verilen haberi, Erol Önderoğlu, özetleyerek Türkçeleştirdi.