* Bu haber, Atölye BİA İletişim Platformu atolyebia.org'da yayınlandı.
2016 yılından bu yana regl tabusu ve regl yoksulluğu konularında çalışmalar yapan “Konuşmamız Gerek Derneği”, Türkiye’deki regl yoksulluğu verilerini anlamak amacıyla "Regl Yoksulluğu Anketi"ne başladı. Türkiye’de yaşayan ve regl olan herkes ankete katılabilir.
Konuşmamız Gerek Derneği’nden İlayda Eskitaşçıoğlu ile anket çalışmalarını konuştuk.
Regl yoksulluğunun menstrüel ürünlere, temiz suya, güvenli tuvalete, açık ve doğru bilgiye erişim kadar birçok farklı dinamik üzerine kurulu olduğunu belirten İlayda Eskitaşçıoğlu, anket çalışmaları ile 10 bin kişiye ulaşmayı amaçladıklarını söylüyor. Anket, bir ay açık kalacak.
"Adaletsiz vergilendirmenin son bulsun"
Türkiye’de farklı coğrafyalarda regl olan kişilere ulaşmayı amaçlayan Konuşmamız Gerek Derneği, şu ana kadar Adana’dan Hakkari’ye, Sivas’tan Manisa’ya 30 binden fazla kişiye ulaşmış durumda. Hak temelli savunuculuk yaptıklarına dikkat çeken İlayda Eskitaşçıoğlu, menstrüel ürünlerdeki yüzde 18 verginin adaletsiz olduğunu vurgulayarak ekliyor:
"Türkiye’de birçok şehirde yüksek fiyatlar sebebiyle menstrüel ürünlere erişimi olmayan ve regl olan kişiler ile görüşmeler gerçekleştirdik. İçlerinde mülteciler de, köy okullarında okuyan öğrenciler de, mevsimlik tarım işçileri de, KYK yurtlarında kalan öğrenciler de mevcuttu. Maddi imkansızlıklar sebebiyle regl dönemlerinde çorap, gazete, paçavra, yaprak gibi farklı şeyler kullanmak zorunda olup ciddi enfeksiyon sorunları yaşayan binlerce kişi olduğunu biliyoruz. Ve bu adaletsiz vergilendirmenin son bulmasını, partilerin bunu programlarına almasını, kanun yapıcıların bu konuya dikkat çekmesini talep ediyoruz.”
Anket, regl yoksulluğuna dair veri sunacak
Anket fikrinin nasıl ortaya çıktığını sorduğumuzda ise İlayda Eskitaşçıoğlu, bu zamana dek yapılmış böyle bir çalışma olmadığını dolayısıyla kullanılan verilerin varsayımsal olduğunu söylüyor. Anket sayesinde bu veri oluşturulmuş olacak. Aynı zamanda akademik alanda da böyle bir çalışmanın gerekli olduğunu vurguluyor. Özellikle akıllı telefona, internete erişimi olan kişiler dışında partnerlerinden Derin Yoksulluk Ağı’nın da regl yoksulluğu yaşayan kişilerin ankete ulaşmasında destek olduğunu belirtiyor ve ekliyor:
“Derin Yoksulluk Ağı ve köy okullarında öğretmenlik yapan kişilerden anketin yaygınlaştırılması konusunda oldukça fazla destek gördük. Ancak internete veya akıllı telefona erişimin olması, regl yoksulluğu yaşanmayacağı anlamına gelmiyor. Özellikle yurtlarda kalan öğrencilerin internete erişimi varken, regl yoksulluğu yaşadığına da şahit olduk.”
Bazı şehirlerden çok az veri geldiğini söyleyen İlayda Eskitaşçıoğlu, bunun da aynı zamanda bir veri olduğunu, bu şehirlerde yaşayan kişilerin özellikle yoğun regl yoksulluğuna maruz kaldıklarını belirtiyor.
Anonim ve gönüllülük esasına dayalı olan ankete katılmak için tıklayın.
Konuşmamız Gerek Derneği'ne ulaşabileceğiniz adresler:
https://twitter.com/konusmamizgrk
https://www.instagram.com/konusmamizgerekdernegi/
https://www.linkedin.com/company/konusmamizgerek/
(AİA/SO/NÖ)