"İnsan hakları alanındaki aksaklıklara rağmen İlerleme Raporu'nun iyi çıkması doğru ve olumlu" diyen Av. Belen, "İlerleme Raporunda Türkiye'nin Kopenhag kriterleriyle ilgili uygulamalarının izlenmesinden endişe duyanlar var.. Asıl Türkiye'de insan haklarıyla ilgili olumsuz bir gidiş olacaksa bundan endişe duyulması lazım" değerlendirmesi yapıyor.
İzleme süreci başta baro ve STK'ların görevi
İnsan hakları ile ilgili hem yasal hem anayasal düzlemde önemli değişiklikler olduğunu vurgulayan Av. Belen "Bu değişiklikler tabii ileri ölçüde değişiklikler, ama asıl olan bunların hayata geçmesi" diyor.
İnsan hakları alanında reformların izlenmesinde birinci sorumlunun herkesten önce Türkiye'deki hukuk kurumları ve barolar olduğunu söyleyen Av. Belen, sivil toplum kuruluşları, insan hakları dernekleri ve diğer insan haklarıyla ilgili sivil oluşumların bunların izlenmesiyle ilgili önemli toplumsal güçler olduğu görüşünde.
Müzakere sürecinde kriterlerin izlenmesinden kaygı duymak yerine, olumsuz bir geriye dönüşten endişelenmek gerektiğini söyleyen Av. Belen, "AB süreci, her ne kadar işkence ve insan hakları ile ilgili olumsuzlukları ortadan kaldırmamışsa bile, olumlu bir gelişmeye neden oldu, izlemenin bu süreci zorlayacağını düşünüyorum "diyor ve ekliyor:
"En azından siyasal iktidarlar AB ile girişilen bu süreçte daha dikkatli davranacaklar, devlet kurumlarını bu konuda daha doğru davranmaya yönelteceklerdir. Ama asıl olan bunların denetimiyle ilgili birinci güvencenin yurttaşlar, insan hakları örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve barolar olmasıdır."
Denetim ısrarla devam etmeli
İnsan hakları örgütlerinin hak ihlallerine ve işkenceye ilişkin açıklamalarından dolayı bazı kesimlerce "AB sürecini baltalamakla" suçlanması konusunda Av. Belen görüşlerini şöyle ifade ediyor:
"Bu suçlamalara rağmen ısrarla bu denetimi ve gözlemi sürdürmek lazım. Hatta ve hatta AB süreci bizim için ölçü değildir. AB süreci olmadan da Türkiye'de insan hakları örgütleri haklı bir mücadele verdi. Kabul edilen Türk Ceza Kanunu'nun 1. maddesinde temel hak özgürlüklerden söz ediliyor; artık yasa, devleti koruyan bir normlar bütünü olarak görünmüyorsa da burada sözü edilen temel hak ve özgürlükler ilkesinin yasanın tümüne yansıdığı söylenemez.
"İlerleme Raporunun, aksaklıklara rağmen iyi çıkmasını doğru ve olumlu buluyorum" diyen Av. Belen, "Ama tabii bu illa AB'ye girelim girmeyelim anlamında değil, başlayan sürecin - toplumun özgürleşmesi, temel hak ve özgürlüklerin yerleşmesi, hukukun üstünlüğü - denetim sürecinin önemi bakımından önemli buluyorum" diyor. (YS/EÜ)