Pollmark'ın araştırmasına göre, anayasa değişikliği referandumunda şimdilik "evet" diyeceklerin oranı yüzde 38,1; "hayır" diyeceklerinki de yüzde 29,3.
Ancak yüzde 27,6'lık kesim "kararsızım" derken, yüzde 5,1'lik kesim de "oy vermeyeceğim" diyor. Araştırmayı yürüten Çankaya Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünden Doç. Dr. Ertan Aydın, bu "oy vermeyeceğim"in "boykot" anlamına geldiğini bianet'e söyledi.
Aydın, araştırmanın 24 Haziran-2 Temmuz arasında 5 bin 362 kişiyle yapıldığını, referandumun yapılacağı 12 Eylül'e kadar kararsızların oylarının dağılımının ve sandığa gitme oranının sonucu belirleyeceğini dile getirdi: "Hayır veya evet diyenlerin sandığa gitmemesi aksi tarafa doğru durumu değiştirir."
Kararsızlarla boykot edenler çıkarıldığında, geriye kalanların yüzde 56,5'i evet, yüzde 43,5'i de hayır diyor.
Aydın: İnsanların yarıdan fazlası paketin içeriğini bilmiyor
Aydın'ın dikkat çektiği noktalardan biri, oy vereceklerin yarıdan fazlasının paketin içeriğiyle ilgili yeterli bilgiye sahip değil. "AKP'ye oy vereceklerini söyleyenlerin arasında da bu nedenle kararsız olan ya da hayır diyeceğini söyleyenler var. Bu oran yüzde 26" diyen Aydın "evet" diyenlerin karar vermişliğinin "hayır" diyenlere oranla daha yüksek olduğunun da altını çizdi.
"Derdini kim iyi anlatırsa, referandumdan galip çıkar"
Aydın, referanduma kadar olan süreçte hükümetteki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) ve hayır diyen muhalefetin farklı iletişim taktikleri izleyeceğini öngördü.
"Muhalefet bunu 'AKP'ye evet ya da hayır deme' referandumuna dönüştürüyor. AKP'yse paketin içeriğini öne çıkarıyor. Bu nedenle kendi kitlesini birleştirmesi gerekecek. Hangi taraf durumunu iyi anlatırsa, o güçlenecek." (TK)