Günler süren sıcak havadan sonra serin bir Pazar gününün tadını Caddebostan Sahili'nde çıkaranlar, referandumda nasıl oy kullanacaklarını ve nedenlerini anlattı.
Yaşları, meslekleri, memleketleri gibi "evet", "hayır" ve "boykot" tercihlerinin gerekçeleri de farklıydı.
Kimi "Aslında oy kullanmayabilirim ama ileride AKP'nin işine yarar diye çekiniyorum", kimi "AKP'nin anayasa değişikliği, kadınlar açısından varolan eşitsizliği derinleştirecek" dedi; "hayır"ı tercih etti. .
"Kendilerini 'en Türkiyeli', 'en üstün', 'en aydın' hissedenlere karşı evet diyeceğini" söyleyenler de vardı, "Yetmez ama evet" diyenler de...
"CHP ve MHP ile aynı çizgide olmaktansa evet" diyenler gibi "boykot" diyenler de oldu; "CHP ve MHP'ye rağmen evet" diyenler de...
Referandumu anlamsız bulanlar gibi bir siyasi tavır olarak boykotu tercih edenler de vardı ama boykotçuların bir kısmı 'evetçilerin elini güçlendirme" kaygısıyla oy kullanacağını anlattı.
Melahat Tuncer (58), emekli: Hayır diyeceğim, çünkü değişiklik paketinin içeriğinden emin değilim. Hukuk insanlarına göre, ileride sıkıntı yaratabilecek düzenlemeler var. AKP de içeriğini çok fazla açıklamıyor. Halk oylamasının ne kadar randımanlı olabileceği de meçhul. Hukuk bilgisi olmayanların evet ya da hayır demesi ne işe yarar... Aslında oy kullanmayabilirim de ama ileride AKP'nin işine yarayabilir diye çekiniyorum. Kılıçdaroğlu ile Erdoğan, AKP ile CHP arasındaki çekişmede taraf olmak çok manasız.
Belgin Bülent (34), işsiz: Referandumla ilgilenmiyorum. Siyaseti sevmiyorum ve takip etmiyorum.
Serhat Ahmedi (34), emlak danışmanı: Evet diyeceğim. Kendilerini "en Türkiyeli", "en üstün", "en aydın" hisseden insanlara karşı içimden evet demek geliyor. Onun dışında referandum çok birşey ifade etmiyor. Anayasa değişikliğinin demokratikleşme yolunda çok önemli bir değişim yaratacağına da inanmıyorum.
Mustafa Kahraman (20), öğrenci: Oy kullanmayacağım. Anayasa değişikliğinin ne getirip ne götüreceğini bilmiyorum. Değişikliği hazırlayanlar kapalı kapılar ardında hazırladılar. Ben de AKP'nin bir projesi olarak görüp ilgilenmedim.
Ferdağ Ergin (40), avukat: Evet diyeceğim. Bu değişikliğin yetersizliği çok açık ama olumlu kimi değişiklikler bakımından evet. Aslında hayır demekten ziyade boykot etmeyi düşündüm. Ama "evet"in AKP'yi desteklemek anlamına gelmediği çok açık. Güdük de olsa değişiklikleri desteklemek için evet.
Erdal Seven (40), serbest meslek: CHP ve MHP ile aynı çizgide olmaktansa evet demeyi tercih ediyorum.
Müşerref Beytekin (82), emekli: Hayır diyeceğim. Hakimleri zayıflatıyor, anayasal güvenceleri ortadan kaldırıyorlar. Bildiklerini okumak için hazırlık yapıyorlar. Anayasa Mahkemesi zaten değişikliği kabul ederek büyük hata yaptı. Herkes cumhuriyet elden gidiyor diyor...
Sevinç Öztaşkın (51), serbest meslek: Aslında ben çok ilgilenmiyorum, kişisel tercihim boykot olabilirdi ama AKP at koşturmasın diye hayır diyeceğiz.
Naciye Öztaşkın, (30), grafik tasarımcısı: Büyük ihtimalle hayır diyeceğiz. Evet demenin tek gerekçesi 12 Eylül darbecilerinin yargılanması ile ilgili düzenleme olabilirdi. Ancak sadece bu nedenle evet demek de AKP'nin oyununa gelmek gibi geliyor bana.
Ayşegül Dalgıç (35), iletişimci: AKP'nin anayasa değişikliği, kadınlar açısından varolan eşitsizliği derinleştirecek. Uyguladığı politikalar, anayasal haklarımızı kullanmamızı bile engelliyor. Eşit koşullarda çalışamıyor, zamanında emekli olamıyor, iş güvencesinden yoksun kalıyoruz. Siyasete eşit katılamıyoruz. Can güvenliğimiz sağlanamıyor. Kadınlara dönük ayrımcılığın yasaklandığı, fiili engellerin ortadan kaldırıldığı bir anayasa değişikliği için mücadele etmeyi daha doğru buluyorum. Boykot evet diyenlerin elini güçlendirebilir kaygısıyla hayır diyeceğim.
Oğuz Demirkol (26), öğrenci: AKP'nin anayasa değişikliği taslağı, cinsel yönelimi farklı olanları yok sayıyor. Buna karşı cinsel yönelimi farklı olanların insan haklarını da güvenceye alacak bir anayasa değişikliği talep ediyor ve bu düzenlemeye karşı geliyorum. CHP ve MHP'nin yanında yer almak da istemediğim için sandığa gitmeyeceğim. (BB)