Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), 16 Nisan'da yapılacak anayasa değişikliği referandumu sürecinde seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütüklerine ilişkin kararı Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.
YSK kararı 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 47. maddesinin dördüncü fıkrası gereğince açıkladı.
47. Madde Yüksek Seçim Kurulu Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü’nün seçimlerde oy kullanacakların listesinin teslim tarihlerini ve siyası partilerin seçim döneminde bu seçmen kütüklerini nasıl talep edebileceğini düzenliyor.
Kararda ayrıca seçmen kütüğü verilebilecek olan siyasi partiler de belirtildi. Kanun gereği bu partilerin seçimlere katılabilme yeterliliğine sahip olmaları gerekiyor.
Liste şöyle:
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), Anavatan Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi (BTP), Büyük Birlik Partisi (BBP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Hür Dava Partisi (HÜDA PAR), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Saadet Partisi ve Vatan Partisi.
Seçimlerin Temel Hükümleri Ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun Madde 47 Yüksek Seçim Kurulu Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü; her yıl sonuna göre seçmen kütüğünü ve bu kütükten elde edilmiş listenin bir suretini Yüksek Seçim Kurulu Başkanına teslim eder. Seçmen kütüğünün suretleri Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünde kalır. Yüksek Seçim Kurulu Başkanına teslim edilen seçmen kütüğünü saklama ve inceleme kuralları Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenir ve yayınlanır. Seçmen kütükleri; seçimlere katılma yeterliliğini taşıyan siyasi parti merkezlerince yahut yetkilendirilmiş il veya ilçe başkanlarınca, talep edildiğinde; Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen gideri Maliye veznesine yatırılmak ve makbuzu ibraz edilmek kaydı ile, bir seçim döneminde iki defadan fazla olmamak üzere ilçe seçim kurulu başkanınca, bilgisayar ortamında veya liste düzeyinde imza mukabilinde, istek sahibine verilir. Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğündeki bilgilerden, diğer devlet kuruluşlarının yararlanma yöntem ve kuralları, yasa ile düzenlenir |
Oy verme günü saat 18.00'e kadar yayın yasağı
Oy verme günü olan 16 Nisan 2017 saat 18.00'e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından halk oylaması ve halk oylaması sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak.
Oy verme süresince kahvehane, kıraathane ve internet kafeler gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğini taşıyan lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek.
Kasıtlı suçlardan hüküm giyenler oy kullanamayacak
Kasıtlı suçtan dolayı ceza infaz kurumunda bulunan, bu kurumda iken firar edenler dahil hükümlülerin oy kullanamayacağına, ceza infaz kurumunda bulunan seçmen niteliğine sahip tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlü olanların oy kullanabileceğine karar verildi.
Yurt dışı temsilciliklerde yerel saatle 09.00-21.00'de oy verilecek
Ayrıca yurt dışında oy verme işlemleri ve ilgili kurulların görevlerine ilişkin esaslar da genelge ile düzenlendi.
Buna göre, temsilciliklerde oy kullanma gün sayısı ve başlangıç günü o ülkedeki seçmen sayısı gözetilerek her bir temsilcilik için YSK tarafından tespit edilecek. Oy kullanma saatleri yerel saatle 09.00'da başlayıp 21.00'de sona erecek.
Oylar PTT Kargo veya THY vasıtasıyla taşınacak
Anayasa değişikliği halk oylamasında yurt içinde 16 Nisan Pazar günü, yurt dışında ise 27 Mart-9 Nisan tarihlerinde oy kullanılacak.
Seçim araç ve malzemeleri, dış temsilcilikler ve Türkiye arasında diplomatik kargo ya da kurye yöntemiyle ve mümkün olan yerlerde THY vasıtasıyla, belirlenen temsilciliklerde ve aşamalarda kiralanacak uçakla, yurt içinde PTT Kargo veya THY vasıtasıyla taşınacak.
27 Mart'tan itibaren oy kullanabilecekler
Anayasa değişikliği referandumunda, yurt dışı seçmen kütüğüne bağlı vatandaşlar toplam 31 karayolu, havalimanı ve liman gümrük kapısında 27 Mart'tan itibaren günün 24 saati oy kullanabilecek.
E-Posta ve telefon mesajlarıyla propaganda yasak
Vatandaşların elektronik posta adreslerine, taşınabilir ya da sabit telefonlarına görüntülü, sesli veya yazılı mesaj göndermek suretiyle propaganda yapılması yasak olacak.
Makam otomobilleri kullanılamayacak
9 Nisan'dan oy verme gününü takip eden güne kadar olan sürede başbakan ve bakanlar ile milletvekilleri yurt içindeki propaganda faaliyetleri ile ilgili gezilerini makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen vasıtalarla yapamayacak. (HK)