RedHack Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) "Elektronik Bilgi Paylaşım Portalı"nı hackleyerek dün başladığı üniversitelerin yolsuzluk soruşturmalarıyla ilgili "gizli" ibareli belgeleri paylaşmaya devam ediyor.
Bugün açıklanan dosyalarda Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Vakfı'na yönelik ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi için yapılan bir ihaledeki hukuksuzluklar ile ilgili soruşturma belgeleri ile Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın KPSS sınavı ile ilgili soruşturmayı Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı'nın yürütmesine karar verdiği belge yer alıyor.
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Vakfı: 17 milyon 580 bin TL yersiz ödeme
Bugün yayınlanan ilk belgede şu bilgiler yer alıyor:
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Vakfı'na ait Academic Hospital ve Tıp Merkezi'nde görevlendirilen öğretim üyelerine 17 milyon 580 bin TL tutarında fazla ve yersiz ödeme yapıldı ve aynı durum 120 akademisyene 1 milyon 196 bin TL fazla ödeme yapıldığı 2002 yılında da yaşandı.
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Vakfı hasta ve yakınlarından zorla bağış makbuzu veya vakıf faturası karşılığında gelir elde etti.
Çukurova Üniversitesi: 4 milyon 537 bin dolar açık
İkinci dosyada ise Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi 60 Yataklı Yoğun Bakım İhalesi ile ilgili gerçeğe aykırı rapor hazırlayan akademisyenler ile birlikte sorumluluğunu yerine getirmeyip görevini kötüye kullandığı belirtilen dönemin YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ve diğer sorumlular ilgili soruşturma belgesi yer alıyor.
Belgede yer alan bilgilere göre; İslam Kalkınma Bankası'ndan alınan 8.9 Milyon dolar kredi ile yapılan ihale sözleşmesi, teklif mektubun şartname ve sözleşme hükümlerine uymadığı, teslim edilen cihazların yüzde 80'inin marka ve modellerinde değişiklik yapıldığı, bazı cihazların eksik, bozuk ve markasız olduğunun tespiti sonucu feshedildi.
Bilirkişi raporuna göre ihaleyi alan firma 4 milyon 537 bin dolar kazanç sağladı. Bu miktar hazineye zarar olarak yansıdı. Mahkeme sürecinde Çukurova Üniversitesi yetkilileri yüklenici firmanın taahhütlere uymuş olduğuna dair sahte bir rapor hazırladı ve sorumlular beraat ettikten sonra dava zaman aşımına uğradı. Resmi belgede sahtecilik yapanlar hakkında soruşturma açılmadı.
Dosyada Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, YÖK Başkanı'nın suçlandığı soruşturma evraklarının "görevsizlik" gerekçesiyle Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı'na gönderilmesine karar verdiği belge de yer alıyor.
KPSS sınavını YÖK soruşturdu
Dosyalar arasında Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, KPSS sınavıyla ilgili ÖSYM Başkan ve Yetkilileri hakkında "görevi kötüye kullanma" şikayetiyle başlatılan soruşturmada Cumhuriyet Başsavcısı'nın "görevsizliğine" ve evrakın Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı'na gönderilmesine karar verdiği belge de yer alıyor.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Ali Demir'in imzasının yer aldığı soruşturma metninde ise gerekli incelemelerin yapıldığı ve sınavda haksız bir durum oluşmadığı belirtiliyor.
Söz konusu soruşturma 12.12.2007 tarihinde yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı'nın yapıldığı saatlerde Genel Kültür- Genel Yetenek testine ait sorulardan 57 tanesi sınavın yapıldığı gün 16.30 civarında beyazkalem.com.tr adlı sitede yayınlanmasıyla ilgili başlatılmıştı.(BK)