Haberin İngilizcesi için tıklayın
“RedHack” üyeliği şüphesiyle 12 gün gözaltında tutulan altı kişi bugün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosundaki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.
Avukatları Fırat Durak bianet’e yaptığı açıklamada, RedHack üyeliği suçlamasına kanıt olarak hiçbir somut delil sunulmadığını, herhangi bir delille ilgili soru da sorulmadığını belirtti, “Ellerinde bir delil olmadığını gördük” dedi.
Gizlilik kararı e-postaların hack’lenmesinden
Avukat Durak, soruşturma hakkındaki kısıtlama (gizlilik) kararının, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın elektronik posta adresinin hack’lenmesiyle ilgili alındığını, ancak bugünkü savcılık sorgusunda şüphelilere, bununla ilgili bir soru sorulmadığını belirtti.
Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliğinin 28 Eylül tarihli gizlilik kararında, Bakan Albayrak’ın e-posta ve bulut hesaplarının hack’lendiği, 20 GB verinin el geçirildiği ifade edilerek, kısıtlama kararının bu sebeple talep edildiği ifade ediliyordu.
TIKLAYIN - AVUKAT DURAK: “REDHACK”TEN GÖZALTINA ALINANLARI DÖVEREK DELİL YARATMAYA ÇALIŞIYORLAR
Kararda ayrıca şüphelilerin Berat Albayrak’ın bilgilerini hack’leyip kamuoyuna açmakla, Türk Ceza Kanunu (TCK) 309/2. maddesindeki “Anayasal düzeni ortadan kaldırmak” ve TCK’nın 136. maddesindeki “kişisel verileri ele geçirmek” ile suçlandığı belirtiliyordu.
“RedHack hakkında ne biliyorsunuz?”
Avukat Durak ayrıca, sorguda RedHack ile ilgili “Twitter hesaplarını kim kullanıyor?”, “Kod adları kimlere ait?”, “Belgeleri Twitter’dan kimler yayınladı?”, “RedHack hakkında ne biliyorsunuz?” gibi hacker grubuna dair genel bilgilerin sorulduğunu söyledi.
Altı kişi İstanbul, Diyarbakır, Ordu, Muğla ve Mersin’den gözaltına alınıp Ankara Emniyet Müdürlüğüne götürülmüştü.
“Davada da aynı sorular sorulmuştu”
Durak, gözaltındaki altı kişinin de daha önce zaten RedHack davasından yargılanıp beraat ettiğini, o davada da bu soruların dışında bir soruyla karşılaşmadıklarını ifade etti.
Soruşturmayla ilgili gözaltına alınan Taylan Kulaçoğlu, Ekin Baykal, Abidin Çelik, Alaattin Karagenç, Uğur Cihan Okutulmuş ve Taşkın Yasak bugün, 10-12 günlük gözaltı sürelerinin ardından serbest bırakıldı. Soruşturma kapsamında kimliği belirlenemeyen bir kişinin daha gözaltına alındığı açıklanmıştı ancak gözaltındaki kişinin bu soruşturma kapsamında Emniyet Müdürlüğünde bulunmadığı ortaya çıktı.
Altı kişi de 2013’teki RedHack davasında da yargılanmıştı.
TIKLAYIN - REDHACK DAVASINDA “SUÇ OLMADIĞINDAN” BERAAT
Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün resmi internet sitesini hack’lemekle ve RedHack grubunun üyesi olmakla suçlanan toplam 13 sanık, Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın 16 Mart 2015’teki son duruşmasında "sanıkların hack'lediğine dair bir kayda rastlanılmadığından" beraat etmişti. (AS)