İçişleri Bakanı Muammer Güler, RedHack’in (Kızıl Hackerler) yayınladığı Reyhanlı belgeleriyle ilgili basın açıklaması yaptı. Güler belgelerin, Jandarma Genel Komutanlığı bilgisayarına girilerek alınmış bilgiler olmadığını söyledi.
Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de, belgeleri RedHack'e sızdırdığı iddiasıyla bir askerin gözaltına alındığını açıkladı:
“Hacklenme meselesi doğru değil, Jandarma Genel Komutanlığı'nın sitesi hacklenmemiştir. Bir ilimizdeki jandarma eri, cep telefonuyla ile ulaştığı bazı belgelerin fotoğrafını çekerek bu dediğimiz kimselere servis etmiştir. O kişi şu anda gözaltına alınmıştır.”
“Bu bir hacklenme değil, sızdırmadır. İlgili amirine bu bilgileri bildirmekle yükümlü olan birinin yaptığı bir iştir.”
RedHack ise bu açıklamanın ardından Twitter’a şunları yazdı:
“Bakan yanlış bilgi verdi. 2 asker gözaltında ve Sivas’ta şu an işkence altındalar. İnsan hakları örgütlerini göreve davet ediyoruz!”
“Asıl failler yakalanmadı”
“Reyhanlı olaylarıyla ilgili olarak asli faillerin bir kısmı yakalanmıştır ama bir kısmı, esas işi organize eden, koordine eden, Suriye ile Suriye'deki istihbarat örgütleriyle yönetimdeki bazı kişilerle, ordudaki bazı kişilerle irtibatları temin eden kişilerin aranmasına devam ediliyor.”
“Şu anda 12 kişi tutuklanmış durumda, ama bu olayı gerçekleştiren, arabaları satın alan, adına tescil eden, bombaları getiren, saklayan, depoları bulan, araçlara yerleştiren, olay günü patlama mahalline getiren kişiler ki bunlardan üç tanesi doğrudan doğruya bu işle ilgilidir, diğer dokuzu da yardım ve yataklık yapanlardır.”
“Belgelerde Reyhanlı istihbaratı var”
Bakan Güler, Redhack’in yayınladığı belgelerle ilgili bakanlıktan resmi bir açıklama da yapılacağını belirtti:
“Oradaki belgeler Jandarma Genel Komutanlığına ve diğer birimlere Nisan ayından itibaren gelen ikaz mahiyetindeki bilgileri ihtiva etmektedir.”
“Oradaki bilgiler Jandarma Genel Komutanlığı bilgisayarına girilerek, o sistem çökertilerek alınmış bilgiler değildir. Özellikle onu belirtiyorum. Bir il jandarma komutanlığının ast birliklere göndermek üzere olduğu bu evrakları orada görevli ve kimliği belirlenmiş kişinin cep telefonuyla fotoğrafını çekerek e-mail yoluyla o bilgisayar korsanlarına ulaştırdığı tespit edildi. Olayla ilgili tahkikat devam ediyor.”
“Orada ele geçen, bahsedilen bilgilerin bir kısmı farklı terör örgütlerinin bazı yerlerdeki eylem hazırlıklarına ilişkin istihbari bilgileri ifade ediyor. Reyhanlı'ya ilişkin kısımları da var ancak bizim Reyhanlı olayıyla ilgili kimin yaptığı konusunda hiçbir tereddüdümüz yok zira yapılan soruşturmada zaten kimin getirdiği, kimin bombayı koyduğu, nerede kiminle görüştüğü, paraların nereden verildiği bu konu açıktır." (AS)