* Altın Bamya ödül gecesinden fotoğrafları görmek için tıklayınız.
"Altın Bamya Film Sanatları ve Bilimleri Akademisi"nin bu yıl ilk kez, sinemadaki erkek egemen bakışın ağırlığına, kadınlara dair oluşan yanlış mitlerin, algıların, cinsiyetçi bakışın yeniden üretilip temsil edilmesine ve bu ayrımcılığın kanıksanır kılınmasına bir eleştiri ve söz söyleme isteğiyle dağıttığı ödülleri düzenlenen bir geceyle dağıtıldı.
Geçtiğimiz Pazar akşamı eğlenceli bir törenle dağıtılan ödülleri Çağan Irmak'ın "Issız Adamı", Şahan Gökbakar'ın "Recep İvedik"i ve Nuri Bilge Ceylan'ın "Üç Maymun"u paylaştı.
Ödülü kazananların "katılmadığı" geceyi ödülle terk eden tek isimse ben oldum. Nasıl ve nasıl mı? Bu soruların yanıtı yazının ilerleyen satırlarında...
Mor halıda cinsiyetçi olmayan adımlar
Garajistanbul'da yapılan geceye katılanlar "Mor halı"dan geçerek girdiler salona. Kapının girişinde bizi bekleyen Akademi üyeleri Oscar törenlerinde alışık olduğumuz şekilde katılımcılara tahminlerini sordu.
Gazeteci, yazar, oyuncu ve hak savunucularının tahmini (ya da temennisi mi demeliyim?) Issız Adam'dı. Ödüller açıklandığında bu temenniler kısmen karşılanmış oldu. Zira Akademi, Issız Adam'ı senaryo ve film dalında "ödüllendirdi".
Film ödülünü Hülya Uğur Tanrıöver açıklarken, senaryo ödülünü Ayşe Düzkan duyurdu kamuoyuna. Ödülleri almaya gelen -tahmin edeceğiniz gibi- olmadı ve "bamyalar" Akademi'de kaldı.
Üç Maymun senaryo ödülünü Issız Adam'la paylaşırken, Hatice Aslan'ın canlandırdığı "Hacer", kadın karakter ödülünü de "kazandı". Bu ödülün bamyalar arasında en tartışma yaratan ödül olduğunu belirtelim. Çünkü geceden sonra bir çok muhabbette uzun tartışmalar bu ödül üzerine yapıldı.
Sinemanın en homofobik ve cinsiyetçi erkeği İvedik
Gişede rekorlar kıran Recep İvedik'i en cinsiyetçi erkek karakter olarak "bamyalandıran" Akademi, ayrıca karakterin homofobisine dikkat çekmek için jüri özel ödülünü de bu filme verdi.
Ödülü açıklayan Alin Taşçıyan "Üç buçuk Bamya Ödülü'nü almaya gelen var mı?" sorusuna kuvvetli bir "hayır" yanıtı alınca, "Ödülü Lambdaistanbul'a verin" diye bağırdım.
Sahnedeki Taşçıyan ve KA-DER Genel Başkanı Hülya Gülbahar "Lambda'dan kimse var mı?" deyince de Radikal gazetesinin deyimiyle "sahneye fırladım".
Ancak gecede yaptığım konuşmanın içeriği konusunda Radikal'e katılamayacağım. Zira konuyla ilgili haberde yer alan "Çakır, eşcinsellere yönelik ayrımcılık ve şiddete bir de Recep İvedik’ten duyduğu hoşnutsuzluğa dikkat çekmekle yetindi" ifadesine itirazım var.
Önce gecede ne söylediğimi ilk ağızdan yazmalıyım. Ödülü Lambda'ya iletmek üzere aldığımda ağzımdan şu cümleler döküldü:
"Lambdaistanbul 17 yıldır homofobiye ve transfobiye karşı mücadele veren bir örgüt. Ve biz mümkün mertebe bu konuları her yerde bu konuları dillendiriyoruz, herkese söylüyoruz. Bu sohbetlerin arkadaş sohbetlerinde ve küçük toplantılarda kalmamış olması çok sevindirici. Herhangi bir gazetede bir cümle dahi olsa yazılması mutluluk verici.
"Recep İvedik iğrenç bir film. O kadar insanın izlemiş olmasından dolayı biraz hicap duysak da umuyoruz ki bu sayılar daha da azalacaktır. Ben bu ödülü bu hafta öldürülen transseksüel arkadaşımız Ebru Soykan'a öldürülmesine dikkat çekmek için alıyorum."
Gördüğünüz üzere ortada Radikal'de bahsedildiği gibi bir "yetinme" yok.
Bu "mühim" konuya açıklık getirdikten sonra geceden jürinin "Çılgın Dersane Kampta", "Süper Ajan K9" ve "Şeytanın Papucu" filmlerini de Tek Taşlı Bamya Ödülü'ne layık gördüğünü de belirteyim.
Sunuculuğunu Bilge Seçkin Çetinkaya'nın yaptığı gecede ödül verenler arasında Filmmor'dan Melek Özman'ın ve Empire dergisi genel yayın yönetmeni Ceyda Aşan'ın da bulunduğun belirtmekte fayda var.
Altın Bamya kazananları, aldıkları oy oranlarını ve en önemlisi de neden bu ödüle değer görüldüklerini www.altinbamya.org sitesinden öğrenebileceğinizin altını çizerek, tören sonrasından bahsedeyim.
Süreya Hardcore bizi diskoya götürdü
"Kazananlar" açıklandı, Altın Bamya'lar dağıtıldı, gülündü, eğlenildi derken her ödül sonrasında ödül alan filmlerden şarkılar çalan feminist DJ Süreya Hardcore hem akademi üyelerini hem de konukları enfes şarkılarıyla coşturdu.
Geceden ayrılan herkesin seneye de buluşacağımızdan adı gibi emin olduğu törene seneye de bir çok ismin nail olacağı hepimizin ortak fikriydi.
Aralarında Roll'den Çiğdem Öztürk, Habertürk'ten Gülenay Börekçi, oyuncu Hasibe Eren, sanatçı Canan Şenol, oyuncu Ayça Damgacı, Radikal'den Cem Erciyes, Altın Bamya'nın ön jürisinde de yer alan Birgün'den Cüneyt Cebenoyan, sinema eleştirmeni Ali Ulvi Uyanık, sinemacı Necati Sönmez, gazeteci Sayım Çınar, Lambdaistanbul üyelerinin de katıldığı gece dans ve müzikle bitti.
Geriye cinsiyetçi, erkek egemen, homofobik, transfobik olmayan bir sinema... ve tabii ki hayat dilekleri kaldı yadigar.(BÇ)
* Gerekli not: Bu yazının "asıl" öznesinin ben değil de Altın Bamya ödüllerini yaratan "Altın Bamya Film Sanatları ve Bilimleri Akademisi" olduğunun altını çizip, kendi adıma daha az egolu yazılar dileyeyim.
** Gerekli ikinci not: İvedik'in "yaratıcısı" Şahan Gökbakar'ın Altın Bamyasını Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği'nin Beyoğlu'nda bulunan kültür merkezinden alabileceğini de hatırlatayım.
*** Haberin videosunu izlemek için tıklayınız.