Reçel Blog daha çok çok Müslüman kadınların kendilerini ifade ettiği bir web sayfası. Şuana kadar 532 yazının okuyucuya ulaştığı web sayfasının yazarları da daha çok okuyucuları. Bu nedenle de Reçel’in gündemini aynı zamanda okuyucuları belirliyor.
Reçel’den Rümeysa Çamdereli ile söyleştik. Çamdereli, "Biz yaptık oldu" diyor.
Reçel’in adı nereden geliyor?
Reçel, Dücane Cündioğlu’nun 90’larda yazdığı bir yazıya referansla, kadınların artık çocuklarına reçel yapamadığına serzenişine, dolayısıyla da etrafımızdaki birçok erkeğin böylesi serzenişlerine cevaben bloğun adı oldu. Biz Reçel yapamayabiliriz ama yazıyoruz demiş olduk.
Ne zaman kuruldu ve kimler kurdu?
Reçel 2014 yılının Eylül ayında kuruldu. O günden bu yana içerisinde çok sayıda kadın bulundu, kişilerin isimlerini şimdiye kadar hiçbir platformda paylaşmadık doğrudan.
Yola çıkarken nasıl bir motivasyonunuz vardı?
“Kadınların ve bilhassa Müslüman kadınların; gündelik deneyimlerine, toplumsal meseleleri algılayışlarına, ilgilerine, meraklarına, dertlerine, umutlarına, kaygılarına, mücadelelerine dair kendi sözümüzü söyleyeceğimiz bir mecramız olsun istedik.” diyerek çıkmıştık yola. Aynı motivasyonla da devam ediyoruz. Müslüman kadın tecrübesinin ortaklaşan, ayrışan, çeşitlenen halini öznelerin kendi dilinden anlatmak istedik.
Şuana kadar neler yapıldı?
Şu ana kadar Reçel’de 532 yazı yayımlamışız. Bunlardan 343’ü konuk yazarlarımızın yazısı. Bizim için en önemli noktalardan biri bu. Reçel’in gündemini, içeriğini Reçel’in okuyucuları, yazarları hep birlikte belirledi. Bizim bir yayın politikamız ya da belirli periyotlarla belirlediğimiz gündemlerimiz yok. Zamanın ruhu ve tartışmalarının doğrudan Reçel’e yansıyor olmasını istiyoruz.
Bunların haricinde de yüz yüze bir araya geldik okur ve yazarlarımızla. Bu yüz yüze buluşmalar da aramızdaki bağı güçlendirdi. “Yalnız değilmişiz” hissini hep birlikte yaşadık
Ulaşamadığınız hedefler var mı?
Blog’u kurarken herhangi bir hedef koymamıştık kendimize. Hatta beklemiyorduk böylesi uzun soluklu bir mecra olacağını. Bu anlamda ulaşamadığımız hedefler var demek pek mümkün değil. Reçel de, içerisinde yazar olan tüm kadınlar gibi kendi hikayesini kendisi yazıyor.
Söyleşinin devamını Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi’nde okuyabilirsiniz.
(EMK)