Danimarka Başbakanıyken Hz Muhammet karikatürleri ve Roj TV konularında Türkiye yetkililerinin tepkisini çeken Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO) yeni Genel Sekreteri Anders Von Rasmussen, "Medeniyetler İttifakı" toplantısında, "Yeni görevimde dini hassasiyetlere önem vereceğim" dedi.
Karikatürlerin insanlarca "saygısızlık" olarak algılandığını, ancak bunun kendi kafasındaki düşünceler olmadığını söyleyen Rasmussen, "Yeni görevimde kültürel ve dini hassasiyetlere önem vereceğim. Küresel, çoğulcu dünyadaki topluluklara saygıyı gözeteceğim. Medeniyetler arasında iyi ilişkiler için diyalog yoluyla ilişkilerimizi artırmalıyız" şeklinde konuştu.
"Dini duygulara saygıya da inanıyorum"
Çırağan Sarayı'nda yaptığı konuşmasına "Sansür diyalogun karşısındadır. Serbestçe konuşmalıyız. Her birimiz için ifade özgürlüğünü uygulamamız gerekir" diyerek başlayan Rasmussen, sözlerini "Tabi ki, bunu bölünme ve nefretine müsaade etmeden yapmak gerekir. Doğrudan karikatür konusuna gelmek istiyorum. Benim tavrım açıktı. İnsanları dini, etnik geçmişleriyle ilgili suçlamaktan yana değilim. Ben dini ve dini sembollere saygı duyarım, dini duygulara saygı gösteririz. Ben hiçbir zaman, Peygamber Muhammet dahil, hiçbir dini değer ve sembole re insanları rahatsızlık edilmesinden yana değilim" ifadeleriyle sürdürdü.
Medeniyetler İttifakı 2. Forumu Genel Kurulu'nda konuşan Rasmussen, "İfade özgürlüğüne inanıyor ancak kişisel ve dini duygulara saygıya da inanıyorum" diyerek sözlerini tamamladı.Rasmussen'in saat 13.00'te bir basın toplantısı düzenleyeceği öğrenildi.
Medeniyetler İttifakı'nın eşbaşkanları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ile Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi ve eski Portekiz Cumhurbaşkanı Jorge Sampaio'nun konuşmalarıyla başladı.
Erdoğan: Bu yüzyıl barış, hoşgörü ve uzlaşı çağı olsun
NTV'ye göre Başbakan Erdoğan da, yaptığı konuşmada, "hoşgörü ve tahammül"ün medeniyetler ittifakının temeli olduğuna vurgu yaptı.
"...Biz Türkiye'den medeniyetlere barış ve hoşgörü mesajı vermekten büyük mutluluk duyuyoruz. Elbette önyargıları aşmak kolay olmayacaktır. Bu yüzyılı barış, hoşgörü ve uzlaşı çağı olarak yazdırmak mümkün. Amacımız bugünün sorunlarını bugün çözmek olmalı. Radikalleşmeleri ortadan kaldırmak için çalışmalıyız." (EÖ)