Anayasa Mahkemesi'nin raportör metni, Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) kapatılması yönünde görüş bildiriyor.
NTV'nin haberine göre, raportörler, parti kapatmalarla ilgili Venedik kriterlerine dayanarak şiddeti politik araç olarak kullandığını savundukları DTP'nin, "devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne karşı eylemlerin odağı" haline geldiğini öne sürüyor.
Raporda, DTP'nin PKK ile arasına mesafe koymadığı, PKK söylemlerini kullandığı, demokratik özerklik isteğinin üniter develete zarar vereceği iddiaları da yer alıyor.
Raportör raporlarının mahkeme kararları üzerinde bağlayıcılığı yok; yol gösterici nitelik taşıyor.
Anayasa Mahkemesi, 8 Aralık'ta davayı esastan görüşeceğini dün (3 Arlık) duyurmuştu.
11 üyeden yedisinin oyu gerekiyor
DTP hakkındaki kapatma davasını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması halinde dört yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak.
Anayasa'da son yapılan değişiklikle bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi'nin 11 asıl üyesinin en az yedisinin oyu gerekecek.
Anayasa Mahkemesi 1963-80 arasında 8, 1980'den sonra 16 siyasi parti hakkında kapatma kararı verdi.
Dava 2007'den beri sürüyor
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, 16 Kasım 2007'de hazırladığı ve Anayasa Mahkemesi'ne gönderdiği iddianamede, DTP'nin kapatılmasını ve yöneticilerine siyaset yasağı getirilmesini istemişti. Yalçınkaya, Aralık 2007'de DTP için tedbir konmasını istemiş, ancak mahkeme bunu reddetmiş ve parti 29 Mart 2008 yerel seçimlerine kaıtlabilmişti.
DTP ön savunmasını şubatta vermiş, "davanın siyasi olduğu" tezini savunmuştu. Haziran 2008'de verdiği yazılı savunmada iddianamedeki 149 eylemden 129'unun ifade ve örgütlenme özgürlüğü kapsamında olduğunu, kanıt olarak gösterilen bazı haberlerin de hukuksal olarak kanıt oluşturamayacağını yazmıştı. Savcı Yalçınkaya hazirandaki sözlü açıklamasında taleplerini yinelemişti.
DTP Eylül 2008'de sözlü savunmasını sunmuştu.
Dava bu tarihten beri, mahkeme raportörlerinin raporlarını yazmasını bekliyordu. (TK)