"Belediyecilerin ve belediyeleri yönetmeye aday olanların bu sempozyuma katılmamaları nasıl bir yöneticilik anlayışına sahip olduklarının göstergesi. Oysa burada uzmanlar kentin nasıl yönetilmesi gerektiğini anlatıyorlar."
Bugün Yıldız Teknik Üniversitesi'nde başlayan “Yerel Yönetimler Sempozyumu”na Demokratik Sol Parti (DSP) Pendik belediye başkan adayı Şaban Kansu dışında hiçbir yerel yönetici adayının katılmayışını ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Planlama Bölümü'nden Doç. Dr. Çağatay Keskinok böyle yorumladı.
Ancak eski Büyükşehir Belediye Başkanları Nurettin Sözen ve Ali Müfit Gürtuna kürsüdeydiler ve kendi icraatlarını övdüler. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmet Ünal’ın da kendisi yoktu ama çelengi salondaki yerini almıştı.
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin düzenlediği İki gün sürecek "Yerel Yönetimler Sempozyumu"nda Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden 24 akademisyen ile Mimarlar Odası yöneticileri söz alacak.
Planlamadan ulaşıma ve afet yönetimine, kimlik, kültür ve mülkiyetten, kentsel dönüşüme, katılımdan kent rantının dağıtılmasına kadar, İstanbul’daki yerel yönetimle ilişkili pek çok konu aşağıdaki program çerçevesinde değerlendirilerek tartışmaya açılacak.
Pendik bilime önem verecek...
Sempozyuma katılan tek aday Kansu bianet’e "Bilimsel veriler çok önemli” dedi ve seçim programında sempozyumda dikkat çekilen kentsel dönüşüm, üretim ve istihdamla ilgili çözümlere de yer vereceğini söyledi.
Mimarlar Odası’ndan Mücella Yapıcı da “neoliberalizmin egemenliği altında şekillenen yerel yönetim politikalarını uzmanlar, STK'ler ve kentlilerle tartışarak seçmenlerin yerel seçimler öncesi daha çok donanmalarını hedefledikleri”ni belirtti.
Ancak, en çok 100 dolayında izleyicinin yerini aldığı salonda “donanması” beklenenler de yoklardı. İzleyicilerin büyük çoğunluğunu Mimarlar Odası’nın donanmış üyeleri oluşturuyordu.
Sözen ve Gürtuna'lı açılış
MO İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Eyüp Muhcu'nun konuşmasıyla açılan sempozyumda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanları Prof. Dr. Nurettin Sözen ve Ali Müfit Gürtuna kendi dönemlerinde yaptıkları "olumlu" icraatları anlattılar.
Sözen Melen projesinin kendisine ait olduğunu söylerken, Gürtuna da yüklü bir borçla devraldığı Büyükşehir belediyesini sıfır borçla teslim ettiğinden söz etti.
Söz üniversitede...
Prof. Dr. Ülkü Azrak'ın yerel yönetimler ve hukuk ilişkisini, Prof. Dr. Ruşen Keleş'in uluslararası kuruluşların yerel yönetim anlayışlarını, Doç. Dr. Tarık Şengül'ün kentleşme ve yerle yönetimleri anlattığı ilk oturumda Keskinok kamu yararına planlama konulu 10 dakikalık bir sunum yaptı.
Öğleden sonra başlayan ikinci oturumunun kolaylaştırıcısı Prof. Dr. Afife Batur'du. “Davos'dan sonra kolaylaştırıcı olmak çok riskli “diyerek Başbakana gönderme yapan Batur'un ardından konuşan Prof. Dr. Ergün Gedizoğlu Ankara, Gebze, İstanbul ve İzmir'den sunduğu kaldırım, kavşak ve yaya geçitleri görselleriyle kentlerin trafik kurallarına uygun olmayan şekillerde yapılandığını söyledi.
Toplu taşımanın önemine de değinen Gedizoğlu İstanbul'daki metrobüs uygulamasının da yetersizliklerine dikkat çekti.
Belediyelerin gözü camiden başka tarihi eser” görmüyor
Aynı oturumda Prof. Dr. Zeynep Ahunbay tarihi yapıların yerel yönetimlerce önemsenmediğini aktardığı oturumda "belediyelerin sadece camilere yatırım yaptığını, diğer çeşme, köprü gibi yapılara ilgi göstermediğini ifade etti.
Prof. Dr. Nuran Z. Gülersoy'un İstanbul üzerinden yerel yönetimlerle çevre düzenlemelerini anlattığı oturum Prof. Dr. Betül Şengezer'in Prof. Dr. Ayşenur Ökten ve Arş. Gör. Senem Kozaman'la birlikte hazırladıkları "Deprem Mastır Planı" çerçevesinde Türkiye'deki doğal afetlerle ilgili çalışmaları anlattığı konuşmasıyla bitti.
Umut...
Sempozyumu izlemeye gelen mimar Gülay Uyan iki gün boyunca yapılacak tartışmalarda "uzmanların ortaya koyduğu görüşlerin kentlerin kapitalizmin ihtiyaçlarına göre şekillenmesinden doğan sorunlar konusunda kamuyu aydınlatacağını" umduğunu söyledi.
Bir diğer katılımcı Endüstri mühendisi Yonca Demir‘in umudu da “burada konuşulanları şehirleri yönetmeye aday olanların duyması”.
Yerel Yönetimler Sempozyumuna yarın yapılacak tartışmalarla devam edilecek. (BÇ/EK)
7 Şubat 2009 Cumartesi
4. OTURUM
Oturum Başkanı: Doç. Dr. Deniz İncedayı
10.30 -10.50 Yıldız Uysal
"Yerel yönetimler - Demokrasi ve Katılım"
10.50 -11.10 Prof. Dr. Erol Köktürk
"Sermaye Birikiminin Bir Aracı Olarak Kentsel Rantların Yaratılması Ve Dağıtılması Düzenekleri"
11.10 -11.20 Doç. Dr. Asuman Türkün
"Turizm Politikaları Ve Yerel Yönetimler"
11.20 -11.40 Dr. Şirin Gülcen Eren
"Özelleşme, Özelleştirme ve Yerel Yönetimler"
11.40 -12.00 Soru - Cevap
12.00-13.00 Yemek Arası
5. OTURUM - "Deneyimler"
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Ahmet Eyüce
13.00 -13.30 Osman Özgüven, Dikili Belediye Başkanı
13.30 -14.00 Prof. Dr. John Lovering, Cardiff Üniversitesi
14.10 -14..20 Soru - Cevap
14.20 -14.50 Sunuş: TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi
14.50 -15.00 Çay Arası
15.00 -18.00 Forum / Bildirge
Oturum Başkanı: Eyüp Muhçu