Aslında her şey bir arkadaşımızın evlenmek için gün almak üzere Beyoğlu Belediyesi Evlendirme Dairesi'ne başvurmasıyla başladı. Öğrendiğine göre ramazan ayına denk gelen eylül boyunca hafta sonu evlenmek istiyorduysa, yalnızca 13-14 Eylül günleri mümkündü. Diğer hafta sonları nikah kıyılmıyordu. İsterse hafta içi mümkündü.
Bunun üzerine AKP'li Beyoğlu Evlendirme Dairesi'ni aradık ve bu bilgi doğrulandı. Ya diğer belediyeler ne yapıyordu? Yine AKP'li Üsküdar Belediyesi'ne teker teker hafta sonlarını sormak zorunda kaldık. Örneğin 20 Eylül Cumartesi nikah kıyılmadığını, ama 21 Eylül Pazar mümkün olduğunu öğrendik. CHP'li Kadıköy Belediyesi'yse hafta içi hafta sonu ayrımı yapmadan her gün nikah kıymaya devam ediyordu. CHP'den Baykal yönetiminin uzaklaştırdığı Mustafa Sarıgül'ün başkanı olduğu Şişli'de de nikahlar belli günlere toplanıyor. Ancak evlendirme dairesi dışında evlenmek isteyenler için nikah memuru veriliyor.
"Ramazanda evlenmek isteyen az"
Konuştuğumuz bütün belediyelerin evlendirme daireleri ramazan ayında evlenme başvurularının çok düştüğünü söylüyor. Kadıköy belediyesi Evlendirme Dairesi Şefi Fehmi Filinte, ramazan dışında hafta sonları ortalama 40 nikah kıyarlarken, ramazanda bu sayının üç-beş arasına düştüğünü, "olsa olsa en fazla 10" nikah kıydıklarını söylüyor. Ancak Kadıköy'de ramazanda gün sınırlaması yok.
Şişli'deki yetkililer de bu talep azlığı nedeniyle ramazan aylarının bir bölümünü tadilat gibi işlere ayırdıklarını, ama başvuranlara da uygun gün ayarladıklarını söylüyorlar.
Beyoğlu'ndaki yetkililer 13-14 Eylül dışında evlenmek isteyenleri yakındaki başka belediyelere yönlendirdiklerini, genellikle ilçe dışına dışarıya nikah memuru vermediklerini anlattı.
Beyoğlu Belediyesi'nden öğrendiğimize göre, eylül için şimdiye kadar sadece birkaç başvuru olmuş. Şişli şimdiye kadar eylül için hiç başvuru almadıklarını söylüyor.
Ama ramazan sonrası durum farklı. Ekim ayı boyunca neredeyse boş gün ve saat bulmak mümkün değil.
"Belediyelerin hata sonu evlendirme zorunluluğu yok"
Kadıköy'den Filinte, bu durumun yasaya aykırı olmadığını söylüyor. "Yönetmeliğe göre belediyeler isterlerse hafta sonu hiç nikah kıymayabilir" diyor.
Evlendirme Yönetmeliği'nin 45. maddesi "Evlenme törenleri günlük çalışma saatleri içerisinde yapılır. Ancak, tarafların isteği üzerine çalışma saatleri dışında veya hafta sonu veya resmi tatil günlerinde özel yer ve salonlarda tören yapılabilir" diyor. Filinte buradaki taraflardan birinin belediye olduğunu anımsatıyor.
Filinte "Örneğin biz de resmi tatillere denk geldiğinde hafta sonu nikah kıymıyoruz" diyor.
Sonuçta, ramazanda hafta sonu evlenmeye niyetliyseniz, hangi günlerin uygun olduğunu önceden öğrenmekte, planları ona göre yapmakta fayda var. (TK/EZÖ)