Hrant Dink cinayeti davasında mahkeme katil zanlısı Ogün Samast'ın çocuk mahkemesinde yargılanmasına karar verdi. Dink'in eşi Rakel Dink öğlen duruşmaya ara verildiğinde yaptığı açıklamada "Adalet kanunlarla prangalara vurulmuş. Hakimler de bunu uyguluyor" diye tepki gösterdi.
Bugün Beşiktaş'taki İstanbul adliyesinde görülen duruşmayı izlemek için gelen Paris Barosu ekibinden Olivier Guilbaud "Mahkemenin AİHM'nin cinayetle ilgili verdiği kararında dikkat çektiği tüm yönleri kayda alacağını umuyoruz" dedi.
"Trabzon'daki dosyanın birleşmesi yönünde müdahil avukatlarının talebinini kabul edilmesini umuyoruz. Samast'ın çocuk mahkemesinde yargılanacak olmasının cinayetin ardındaki gerçeği tüm boyutlarıyla ortaya koymasına engel olmamasını ümit ediyoruz."
Dava 7 Şubat 2011'e ertelendi.
Samast çocuk mahkemesine
Samast olay sırasında 18 yaşından küçük olduğu için bundan sonra çocuk mahkemesinde yargılanacak. Terörle Mücadele Kanunu'nda 15 yaşından büyük çocukların yetişkinlerle aynı şekilde yargılanmasını öngören düzenleme temmuzda yapılan değişiklikle kaldırıldı.
Özellikle Kürt bölgelerinde sokak eylemlerine katıldıkları iddiasıyla yargılanan çocukları ilgilendiren değişiklikten Samast da yararlandı. Mahkemenin bu sabah aldığı kararın ardından Samast duruşmadan çıkarıldı ve çocuk mahkemesine gönderildi.
Dink'i 19 Ocak 2007'de gazetesi agos'un önünde öldüren Samast 17 yaşındaydı.
Dink ailesinden tepki
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, savcı Mustafa Çavuşoğlu'nun görüşüne paralel olarak Samast'ın İstanbul Sultanahmet Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına karar verdi.
Mahkeme başkanı Samast çıkarıldıktan sonra "taleplerimiz olacaktı" diyen avukatı Levent Yıldırım'a "Günaydın yani, senin orada oturma sıfatın bile kalmadı, sanık gitti sen oturuyorsun" dedi.
Mahkemenin kararına Dink'in kardeşi Hosrof Dink "Zamanında adaleti işletseydiniz bununla karşılaşmazdık. Dört yıl oldu, size sorumluluğunuzu hatırlatıyoruz" diye tepki gösterdi. Rakel Dink de yüksek sesle karara tepkisini dile getirdi.
AİHM kararı hatırlatması
Samast'ın çıkmasında sonra duruşmada azmettirici olmakla yargılanan Yasin Hayal'le Erhan Tuncel ve tutuksuz sanık Ahmet İskender kaldı.
Müdahil avukat Fethiye Çetin AİHM'nin türkiye'yi mahkum eden kararının İstanbul'da ve Trabzon'da cinayetle ilgili sürdürülen dava ve soruşturmalar açısından önemine işaret eden bir sunum yaptı. Çetin, Dink'in ceza kanununun 301. maddesi çerçevesinde mahkum edilmesini onaylayan Yargıtay hakimleri için "Dink'i ölümcül bir saldırının ortasına atmışladır. Ölüm fermanını onaylamışlardır" dedi.
Çetin AİHM kararının Türkiye devletine bu tür cinayetlerin hem fiili olarak önlenmesi hem etkin şekilde araştırılması konusunda pozitif yükümlülükler yüklediğini, Dink cinayetinin önceki ve sonraki aşamalarında özellikle memurların yargılanmasına dair 4383 sayılı yasanın etkisiz ve yetersiz kaldığını söyledi. (EÜ)