Haberin İngilizcesi için tıklayın
ABD'de yayınlanan Washington Post gazetesinin haberine ve İsrail'de yayınlanan Haaretz gazetesinin teyidine göre ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'dan, İsrail'de Hamas'a yardım ettiğinden şüphesiyle tutuklanan Türkiye vatandaşı Ebru Özkan'ı serbest bırakmasını istedi.
Washington Post, Trump ve Netanyahu arasında 14 Temmuz'da yapılan bir telefon görüşmesinde Trump, Netanyahu'ya, 11 Haziran'da Tel Aviv havaalanında İsrail polisi tarafından gözaltına alınan Ebru Özkan'ı sordu.
Haberlere göre Trump bu telefon konuşmasında hakkında dört ayrı suçlama bulunan Ebru Özkan'ın serbest bırakılmasını istedi.
Haaretz'e açıklama yapan İsrailli bir yetkili de gazeteye Trump'ın Netanyahu'ya Türkiye vatandaşını serbest bırakması için baskı yaptığını doğruladı.
Yine gazetenin haberine göre Özkan bu telefon görüşmesinin ertesi gün serbest bırakıldı.
"Serbest bırakıldı" iddiası
İsrailli yetkililer serbest bırakılma gerekçesini şimdiye kadar reddetti. Ancak Haaretz'in konuştuğu yetkililer Özkan'ın, serbest bırakılmadığını, sınır dışı edildiğini ya da her an sınır dışı edilebileceğini söyledi.
Washington Post ayrıca ABD Başkanı Trump ve Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 11 Temmuz'da Brüksel'de yapılan NATO zirvesindeki oturum aralarında bir anlaşmaya vardığını yaptı.
Haberde iddia edilen anlaşmaya göre Türkiye ABD'li Rahip Andrew Brunson'u serbest bırakacak bunun karşılığında da Ebru Özkan İsrail tarafından salıverilecekti.
Reuters: Türk yetkili haberi yalanladı
Öte yandan haberin yayılmasıyla birlikte uluslararası haber ajansı Reuters'a konuşan bir ve ismini vermeyen bir "Türk yetkili" iddialarla ilgili "tamamıyla temelsiz" ifadelerini kullandı.
Dışişleri: Özkan ülkemize dönmüştür
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Ebru Özkan'ın serbest bırakılmasına ilişkin basın organlarında yer alan bazı iddialar hakkında konuştu:
''Rahip Brunson'ın serbest bırakılması karşılığında Ebru Özkan'ın İsrail'deki tutukluluk haline son verildiğine ilişkin iddialar kesinlikle asılsız ve gerçek dışıdır.
"Bilindiği gibi, Ebru Özkan hakkında 9 Temmuz'da İsrail'deki duruşmada şartlı tahliye kararı verilmiştir. Adıgeçen tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmış ve ülkemize dönmüştür."
"Türkiye talepleri artırıp aldattı"
Trump'un bir danışması ise Washinton Post'a "Brunson için "taleplerini artıran" Türkiye'nin ABD'yi "aldattığı"nı söyledi.
Gazeteye konuşan yetkililer 'anlaşmanın koşullarının yanlış anlaşmaya yol açmayacak şekilde net olduğunu' savundu. İsmi açıklanmayan bir Beyaz Saray yetkilisi de, "Türkiye gerçek bir fırsatı kaçırdı. Pastör Brunson bir pazarlık malzemesi değildir" ifadelerini kullandı.
Trump ile Erdoğan'ın 'öfkeli' telefon konuşması
Washington Post, Brunson'ın serbest bırakılması yerine tutukluluğunun ev hapsine çevrilmesinin ardından Trump ile Erdoğan arasında ayrıca "öfkeli bir telefon görüşmesi gerçekleştiğini de iddia etti.
ABD'den yaptırım açıklaması
ABD'li Rahip Brunson'ın tutukluluğu Türkiye'de 25 Temmuz'da ev hapsine çevrildi. Ancak ABD bunu yeterli bulmadı.
İlk olarak Dışişleri Bakanı Pompeo "Bunu yeterli bulmuyoruz" dedi. Ardından Başkan Yardımcısı Pence
"Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve Türk Hükümeti'ne sesleniyorum, Amerika Başkanı adına bir mesajım var: rahip Andrew Brunson'ı serbest bırakın ya da sonuçlarıyla yüzleşmeye hazırlanın" açıklaması yaptı.
ABD Başkanı Trump ise Twitter hesabından, "Birleşik Devletler harika bir Hristiyan, bir aile adamı ve muhteşem bir insan olan Pastör Brunson'ın uzun süren tutukluluk sürecinden ötürü Türkiye'ye büyük yaptırımlar uygulayacak" diyerek ekledi:
"Büyük bir acı çekiyor. Bu masum adam acilen serbest bırakılmalı!"
Türkiye'ye 'finansal kısıtlama' tasarısı
Öte yandan ABD senatörünün geçen hafta senatoya "Türkiye hükümeti ABD vatandaşlarının haksız yere tutukluluğuna son verene dek" Türkiye'ye yönelik uluslararası finansal kuruluşlardan borç alınmasını kısıtlayan yasa tasarısı da senatodan geçti.
TIKLAYIN - ABD Senatosunda "Türkiye'ye Finansal Kısıtlama" Tasarısı
Tasarıyı sunan senatörlerden Cumhuriyetçi Bob Corker, "Bu tasarının gerekli olmasını hiç istemedik ancak Türk hükümetini Amerikan vatandaşlarına ve temsilcilik çalışanlarına yönelik adaletsiz tutuklamalara son vermemesi durumunda bunun sonuçları olacağı konusunda uyarmıştık" açıklaması yaptı.
Önceki gün de ABD Savunma Bakanı Jim Mattis'in itirazına karşın ABD Seratosu ve Temsilciler Meclisi. 2019 yılı savunma harcamalarını düzenleyen tasarıda Türkiye'ye F-35 teslimatını geçici olarak durdurmuştu. (PT)