Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA), 2008 Yayımlama Özgürlüğü Ödülü'nü, Türkçe'ye kazandırdığı kitaplar nedeniyle yıllardır hapis tehdidiyle yargılanan Belge Yayınları sahibi Ragıp Zarakolu'na verdi.
Yayımlama özgürlüğü savunuculuğa yaptığı önemli katkılar nedeniyle ödüllendirilen Yayıncı Zarakolu'na ödülü, dün (18 Eylül) Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da Dünya Kitap Fuarı'nda düzenlenen "Yeni Sansür"e dair uluslararası seminerin açılış töreninde verildi.
Cabanellas: Dileriz, ödül mücadelesine güç verir
Tören sırasında IPA Başkanı Ana María Cabanellas, Zarakolu'nu "yayımlama özgürlüğünü destekleyen örnek cesareti" nedeniyle ödüllendirdiklerini ifade ederek, "Türkiyeli yetkililer, düşünceyi ifade özgürlüğüne ilişkin yasaları uluslararası standartları karşılayacak şekilde değiştirmeliler" dedi.
Cabanellas, Zarakolu'nun tepki yaratan ve cesaret gerektiren konuların toplumda tartışılmasına cesur şekilde katkı yaptığını, ödülün de bu çabasını sürdürmesine katkı yapmasını dilediğini ifade etti.
Smith-Simonsen: 30 yazar, yayıncı, gazeteci 301 sanığı
IPA Yayımlama Özgürlüğü Komitesi Başkanı Bjorn Smith-Simonsen de, 2005'ten bu yana binden fazla yazar, yayıncı, gazeteci ve sıradan insanın TCK'nın 301. maddesinden mahkemeye çıkarıldığını anımsatarak, halen 30 kadar yazar, yayıncı ve gazetecinin bu maddeden yargılandığını açıkladı.
Zarakolu'nun 301 değişikliğinden sonra mahkum edilen ilk kişi olduğunu ifade eden Smith-Simonsen, "Türkiye'deki ulusal düzenlemeler Avrupa Birliği'nin Temel Haklar Sözleşmesi dahil uluslararası standartları karşılayacak şekilde değiştirilmeli veya gerektirdiğinde yürürlükten kaldırılmalıdır" dedi.
1896 yılında kurulan, hükümetlere bağlı olmayan kuruluş olarak 53 ülkede 65 örgüt üyesi bulunan IPA, geçen yıl Zimbabveli yayıncı Trevor N'cube'yi, Ekin 2006'da öldürülen Rus gazeteci Anna Politkovskaya ve 1 Ocak 2007 tarihinde katledilen gazeteci Hrant Dink'i de ödüllendirilmişti. 2006 yılında İranlı yayıncı Shalah Lahiji ödülü almıştı.
1977'den beri mücadele
1948'de doğan Zarakolu, 1977 yılında eşi Ayşe Nur Zarakolu ile birlikte yayıncılığa başladı. Türk makamlarının birçok taciziyle mücadele eden Zarakolu, Türkiye'de farklı düşünce ve kültürlere saygının Türkiye'de yaygınlaşması mücadelesini hiçbir zaman terk etmedi.
Eşiyle birlikte cezaevine de girmelerine neden olan bu baskılar, kitaplarına el konması veya imha edilmesi, ağır para cezaları verilmesi yayınevi üzerinde tehdit de oluşturuyordu. Eşini kaybettikten sonra da mücadelesini bırakmayan Zarakolu, Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) Yayımlama Özgürlüğü Komitesi Başkanlığı görevini yürütüyor.
Zarakolu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) 2007 Basın Özgürlüğü Ödülü'nü Hrant Dink ve Avukat Gülçin Çaylıgil ile paylaşmış; TYB Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü'nü geçen yıl; Norveç Yazarlar Birliği'nin "İfade Özgürlüğü Ödülü"nü de 2005'te kazanmıştı. (EÖ/EÜ)