TRT İstanbul Radyosu'nun Harbiye'de bulunan tarihi binasının Birleşmiş Milletler'e (BM) verilmesi ihtimaline karşı, TRT çalışanları eylem kararı aldı. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Haber-Sen'den gazeteci Mehmet Demir, bianet'e yaptığı açıklamada, dünyanın her yerinde ilk radyo ve televizyon binalarının koruma altında olduğuna dikkat çekerek, radyoevinin yaşanmışlıklarıyla kültürel sosyal tarih üzerindeki önemine vurgu yaptı.
"İstanbul'un herhangi bir yerine dünyanın en güzel radyoevini yapabilirsin ama bu İstanbul radyosu olmaz. Çünkü bu binanın içindeki ruhu, tarihi, kokuyu, yaşanmışlıkları onun içine katamazsın."
"Ancak İstanbul'un herhangi bir yerine dünyanın en güzel BM binasını yapabilirsiniz. Ona hiçbir şey katmanıza da gerek kalmaz. O geçmişiyle değil, gelecekte yapacaklarıyla anlam kazanacak bir binadır."
1949'dan bu yana "kimler geldi, kimler geçti"
Demir, TRT'den bir muhabirin konuyu TRT Genel Müdürü'ne sorduğunu ve müdürün, BM'nin Türkiye'den uygun bina talep ettiğini, devletin de bu binayı gösterdiğini, BM heyetinin binada inceleme yaptığını ama henüz karar verilmediğini söylediğini aktardı.
Radyoevinin mimari projesinin sadece radyo olmak üzere planlandığını ve binanın 1949'da yapıldığını söyleyen Demir, Türkiye'nin en önemli seslerinin, oyuncularının bu stüdyolarda dünyaca ünlü klasiklere, tiyatro oyunlarına, romanlara, hikayelere burada ses verdiğini ifade ediyor.
"Binanın ortasında Mesut Cemil Stüdyosu bulunur. Radyonun koridorlarında gezdiğinizde, stüdyolara girdiğinizde bütün Türkiye'de radyoculuğun okulu olduğunu görürsünüz."
"Münir Nurettin Selçuk'lardan Mesut Çayır'lara, Udi Hrant'lardan Yorgo Bacanos'lara, Safiye Ayla'lardan Müzeyyen Senar'lara, Zeki Müren'lere, Arif Sağ'lardan, Orhan Gencebay'lara, Neşet Ertaş'lara, Ali Ekber Çiçek'lere bütün isimlerin hayat bulduğu yerdi burası."
"BM bizim anlattıklarımızın yarısını duymuş olsa, bina kendilerine tahsis edilse dahi kabul etmeyeceklerdir. Bizim derdimiz sesimizi oraya ulaştırmak."
Sendikalardan eylem çağrısı
TRT'de örgütlü Haber-Sen, Türk Haber-Sen ve Birlik Haber-Sen binanın BM'ye tahsis edilmesi riskine karşı ortak bir basın açıklaması yayımladı ve yarın saat 13.00'te Radyoevi önünde eylem çağrısı yaptı.
Açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi:
"Dünya Kültür Mirası listeleri hazırlayan BM, nasıl bir kültür hazinesinin üzerine oturmak istediğinin farkında mı?"
"Daha bir yıl önce UNESCO'nun 13 Şubat'ı "Dünya Radyo Günü" olarak kabul ettiği bir ortamda, Birleşmiş Milletler, İstanbul Radyoevi'nin boşaltılmasını, koca bir tarihin, koca bir kültürün kapının önüne konulmasını nasıl açıklayacak?"
"Özel bir mimariye sahip, kentin sembol yapılarından biri. Koridorlarında Türkiye'nin kültür tarihinin izleri var. Stüdyoları, meşk odaları, ülkenin en önemli sanatçılarına okul oldu. En güçlü kalemlerimizin oyunları bu binada sese kavuştu, can buldu. Bu binanın hafızası hepimizinkinden büyük, zengin ve kıymetli." (EKN)