Yaklaşık 14 ay sonra ilk kez bugün (26 Ekim) İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan 23 kişinin yargılandığı davada, tahliye kararı çıkmadı. Tutuklu kişiler, dört ay daha hapiste kalacak.
"Dosyada ciddi çelişki ve hukuksuzluk var"
Sanıkların ilk savunmalarını yapmalarının ardından sanık avukatları adına hazırlanan ortak savunmayı okuyan Özlem Gümüştaş, soruşturma sürecinde birbiriyle çelişkili karar ve uygulamalar bulunduğunu ve soruşturmada ciddi hukuksuzluklar olduğunu iddia etti.
Ayrıca, sanıkların üzerine atılı suçların her hangi bir kanıta dayandırılmadığı, delillerin kendilerine verilmediği, bu nedenle savunma yapamadıkları ve savunma haklarının engellendiği de belirtildi.
Duruşmada aralarında radyocu Erdoğan'ında bulunduğu tutukluların bir kısmı dosyaya konulan gizlilik kararı nedeniyle iddianameyi inceleyemediklerini ifade ederek ek süre talep etti.
Mahkeme, sanıkların salıverilmesi yönünde savunma avukatlarının ilettiği talebi reddederek, tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Yargılama 28-29 Şubat 2008 günlerinde sürecek.
Polis gazetecilerden "sarı basın kartı" istedi
Mahkeme, kimlik kontrolünün ardından "müvekkillerimizin yüzlerini görmekte zorluk çekiyoruz" diyen avukat Ercan Kanar'ın talebi doğrultusunda salonundaki güvenlik görevlilerinin bir kısmını dışarı çıkardı.
Tutuklu yakınları, davayı takip eden kitle örgütleri, aydın ve yazarlar sabah saatlerinden itibaren Beşiktaş'taki Ağır Ceza Mahkemesi önünde toplanmaya başlarken, polis Adliye önünde geniş güvenlik önlemleri aldı. Tutuklu yakınları, avukatlar ve gazetecilerin dışında Adliyeye kimse alınmadı.
Barikatta bulunan polis memurları, "Sadece sarı basın kartı olanları Adliyeye geçişlerine izin verebiliyoruz" diyerek bianet temsilcisinin duruşmayı izlemesine izin vermedi.
12 Eylül 2006 tarihinde tutuklanan radyocu Erdoğan'ın 40 yıldan ağırlaştırılmış müebbet hapse kadar ağır cezalar isteniyor. Yargılananlar arasında Tekirdağ 2 No'lu F Tipi cezaevinde bulunan "Atılım" gazetesi yayın yönetmeni İbrahim Çiçek, Edirne F Tipi cezaevinde kalan gazete yayın koordinatörü Sedat Şenoğlu, eski yayın yönetmeni Ziya Ulusoy ve yazarlardan Bayram Namaz da var.
İddianamede 3 bin yıl hapis istendi
292 sayfalık iddianamede, 1994-2006 yılları arasında gerçekleşen 296 eylemden sorumlu tutulan 23 sanık için 10,5 yıldan 45 yıla kadar değişen oranlarda toplam üç bin yıla kadar hapis cezaları istedi. Sanıkların bir bölümü, "Anayasal düzeni zorla değiştirmeye kalkışmak" ile suçlanıyor.
Diğer sanıklar Naci Güner, Arif Çelebi, Sultan Ulusoy, Adem Serkan Gündoğdu, Ali Hıdır Polat, Seyfi Polat, Mehmet Ali Polat ve Erkan Özdemir ağırlaştırılmış müebbet hapis, Erkan Salduz, Turaç Solak, Elif Almakça, Hatice Bolat, Fatma Siner, Hasan Ozan, Arzu Torun, Soner Çiçek, Fethiye Ok ve Bilgi Tağaç. (EÖ)