Greenpeace'den Cenk Levi, İzmir Gaziemir'de radyoaktif maddelerin yerleşim alanına gömüldüğünündün ortaya çıkışı üzerineTürkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun (TAEK) toplum sağlığını radyasyona karşı koruma konusunda sınıfta kaldığını söyledi.
Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyaları Sorumlusu olan Levi, radyoaktif madde içerikli atıkların Türkiye'ye nasıl, nereden girdiğini ve neden kontrol edilmediğinin sorgulanması gerektiğini belirtti.
Gaziemir'deki atık alanına bugün bir inceleme ekibi gönderen TAEK, yarın ayrıntılı raporu kamuoyuyla paylaşacaklarını açıkladı. Konuyla ilgili soruların yarın yanıtlanacağını söyleyen TAEK Araştırma Geliştirme Koordinasyon Başkanı İrfan Koca, buluntular arasında bahsi geçen "Europium 152 izotopu" adlı maddenin ithalatının yasal olduğunu söyledi.
Levi bu açıklama üzerine Europium 152 izotopu maddesinin insan yapımı olduğunu ve kesinlikle ithalatının yapılamayacağını söyledi. Levi yasadışı radyoaktif madde şüphesine dikkat çekti:
"Euripium 152 maddesi doğada bulunan bir madde değil. İnsan yapımı maddelerden bahsediyoruz. Bu yüzden nükleer çubukların o tesiste eritildiği şüphesi var. Eğer böyle bir şey söz konusuysa o çubuklar Türkiye'ye nasıl girmiş? Nereden girmiş? Girerken kimse bunları kontrol etmiyor mu? TAEK'in yazışmaları var. Beş seneden beri bilinen bir durum için neden önlem almadılar?"
İzmir Gaziemir'de Aslan Avcı Kurşun Fabrikası'nın yerleşim alanına radyoaktif içerikli tonlarca atık bıraktığı ortaya çıkmış, atık alanında güvenlik önleminin olmaması tepki çekmişti. TAEK daha önce atıklara ilişkin fabrikaya uyarıda bulunduklarını açıklamakla beraber herhangi bir yaptırım uygulamadıklarını açıkladı.
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisinden suç duyurusu
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi de Aslan Avcı Döküm Sanayi için, gerekli önlemleri almayan Valilik, Büyükşehir Belediyesi, TAEK'deki sorumlu kamu görevlileri ve fabrikayı işleten şirket ile şirket yetkilileri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. (EA/HK)