Rusya'da yayın yapan openrussia.org sitesinde yer alan Metin Alexander Pavlov imzalı haberde, radyoaktif bulutların olası rotası verildi. Rotadaki radyoaktif bulutların Türkiye üzerinden Avrupa'ya gittiği görülüyor.
Rusya kaynaklı (Rutenyum-106) radyoaktif izotop maddesi içeren bulutların, Türkiye'de, İstanbul ve Trakya bölgesi üzerinden geçerek Avrupa'ya ulaştığı iddiaları çevrecileri harekete geçirdi.
1986'daki Çernobil faciasını hatırlatan bir paniğe yol açan sızıntıyla ilgili Avukat ve Hak Savunucusu Arif Ali Cangı, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'na (TAEK) "Bu konuda kurumunuzun bir çalışması ve tespiti var mı, haberlerde geçtiği gibi radyoaktif bulutlar Türkiye semalarından geçmedi mi?" sorusunu yöneltti.
"Radyoaktif bulaşıklı yağmur mu yağıyor?"
Sorusuna bu sabah "Türkiye Atom Enerjisi Kurumu bünyesinde Bilgi Edinme Birimi Kurulmuştur, bilgi edinme başvurusu yapın" şeklinde bir yanıt olduğunu söyleyen Cangı, "sanki bilgi edinme başvurusu yapmayı biz bilmiyoruz, konu acil, bırakın prosedürleri, Türkiye'ye radyoaktif bulaşıklı yağmur mu yağıyor?" ifadelerini kullandı.
TAEK mühendisi: İnsan sağlığını etkileyecek düzeyin altında
Bunun üzerine bianet'in ulaştığı bir TAEK yetkilisi ise Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (IAEA) bu alarmla ilgili kendilerinden ölçümleri istediğini söyledi.
Mühendis, "Biz kendi ölçüm sonuçlarımızı yaptık gönderdik. Ölçülen sonuçlardaki Rutenyum-106 seviyesi tehlikeli düzeyin altında çıktı. Ölçü Eylül sonu ve Ekim başı itibariyle en yüksek İstanbul'daydi. Bu da 320 mikrobekerel'di. (Bekerel: Radyoaktivitenin Sl ölçü sistemindeki birimi) Bu da insan sağlığını etkileyecek düzeyin altında.
"Sızıntıyla ilgili ilk sorun dünya çapında izotopların asıl kaynağının neresi olduğu. Türkiye için tehlike yok" ifadelerini kullandı.
Fransa duyurdu, dünya alarma geçti
Fransa Nükleer Güvenlik Enstitüsü 9 Kasım'da Avrupa genelinde radyoaktif kirliliğin arttığını duyurmuş, Rusya veya Kazakistan'daki bir nükleer tesiste sorun çıkmış olabileceğini açıklamıştı.
Rusya Meteoroloji Servisi ise, Ural bölgesinde Eylül ayı sonu ve ekim başında yapılan ölçümlerde yüksek oranda radyoaktif izotop "rutenyum 106" tespit edildiğini duyurmuştu.
TIKLAYIN - Ural Dağları'nda Nükleer Alarmı: Radyoaktif Seviye Bin Kat Arttı
Fransız Nükleer Güvenlik Enstitüsü IRSN, 27 Eylül-13 Ekim tarihleri arasında Avrupa üzerinde Rutenyum-106 içeriğini gösteren bu haritayı yayınladı.
Rosatom soruşturma başlattı
Öte yandan Türkiye'deki Akkuyu Nükleer Santral Projesi'nin de ortağı olan Rusya'nın atom enerjisi kurumu Rosatom, Ural Dağları'nın güney bölgelerinde normal değerlerin 1000 katı düzeyinde radyoaktif kirliliğin oluştuğuna dair haberler üzerine soruşturma başlattığını açıkladı.
Açıklamaya göre komisyon ayrıca Rusya ve Avrupa'dan bilimsel kuruluşları temsil edecek uzmanları da içerecek ve Rosatom soruşturma için tüm desteği sunduktan sonra kamuoyunu sonuçlar hakkında bilgilendirecek.
"Azıcık radyasyon kemiklere yararlıdır" yılları
Avrupa'daki alarmın Çernobil faciasını hatırlatması akıllara tabii ki dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Cahit Aral'i getirdi. Objektiflerin karşısına geçip, "Dinine, imanına inanan radyasyon var, demez" çayını 'fondipleyen' bakan, bundan 6 ay sonra radyasyonun varlığını kabul etmiş, ancak düzeyinin zararsız olduğunu söylemişti.
Hatta dönemin Başbakanı Turgut Özal dan "Radyoaktif çay daha lezzetlidir", darbe döneminin Cumhurbaşkanı Kenan Evren'den de "Azıcık radyasyon kemiklere yararlıdır" demişti.
Aral, yıllar sonra verdiği bir açıklamada çay içmesini Özal'ın "İç de millet rahatlasın" şeklinde kendisine telkin ettiğini kaydetmişti.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi, 1982-1992 yılları arasında bölgede kan kanseri oranında yüzde 286, kemik iliği kanseri oranında yüzde 250 ve çocukluk çağı kanserlerinde yüzde 250 oranında artış tespit etti. Hopa'da Türk Tabipler Birliği tarafından Çernobil'in etkileriyle ilgili yapılan çalışmaya göre 2003-2006 yılları arasındaki ölümlerin yüzde 47.9'u kanser nedeniyle gerçekleşti.
Rutenyum-106 nedir?Radyoaktif bir izotop olan Rutenyum-106 maddesi radyoaktif bir izotop. Doğada kendiliğinden bulunmayan bu madde yalnızca atom parçalama işlemi sırasında ortaya çıkıyor. |
(PT)