Giresun'un Eynesil ilçesinde 12 Nisan 2018'de şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan başta olmak üzere şüpheli çocuk ölümlerini araştıran Türkiye Büyük Millet Meclisi komisyonu hazırladığı raporu Meclis Başkanlığına sundu.
Raporda, Rabia Naz'ın ölümünün kuvvetle muhtemel olarak yaşadığı binanın çatısından yan tarafta bulunan fındık bahçesine düşmesiyle gerçekleşmiş olabileceği belirtilmişti.
Diken'den Canan Coşkun'un haberine göre, rapordaki görüşle ilgili komisyonun CHP'li üyeleri Jale Nur Süllü, Sevda Erdan Kılıç ve Necati Tığlı ile HDP'li üye Filiz Kerestecioğlu muhalefet şerhi koydu.
"HSK raporu elimize geçmedi"
Süllü, soruşturma dosyası ellerinde olmadığı için tanıkların olayın ilk zamanlarından komisyonun kuruluşuna kadar geçen süreçte alınan ve değişen ifadelerini bilmediklerini, bu durumun tanıklara daha etkin bir şekilde soru sorulabilmesinin önüne geçtiğini aktardı.
Rabia Naz'ın şüpheli ölümünü araştıran savcılık ve emniyet görevlileriyle ilgili müfettiş raporları da hazırlandı. Emniyet görevlileri ile ilgili rapor hazırlayan İçişleri Bakanlığı, soruşturmada görevli bazı polislerin kusurlu olduğunu belirtti ve takdiri savcılığa bıraktı. Ancak şimdiye kadar sorumlu polislerle ilgili bir dava açılmadı.
Hakimler ve Savcılar Kurulu da soruşturmada görevli yargı mensuplarıyla ilgili bir rapor hazırladı. CHP'li Süllü, bu raporun ellerine geçmediğini belirterek şu yorumu yaptı: "Raporun hazır olduğu ile ilgili duyumlarımız olmasına ve ısrarlı talebimize karşın, rapor Komisyonumuza ulaştırılmamıştır. Dolayısıyla, Meclis Araştırma Komisyonumuzun, HSK raporu ile ilgili hiçbir bilgi edinemeden süresini tamamlayarak rapor yazım aşamasına gelmesi, tarafımızdan eksiklik olarak görülmektedir.
"Adli mimarlık bilirkişisi gerekli"
Süllü, Rabia Naz'ın ölümüne nedeninin aydınlatılması için adli mimarlık bilirkişisine başvurulması gerektiğini ifade ederek, şunları aktardı: "Adli Tıp Kurumları arası fikir ayrılıkları ve soruşturma sürecinde açıklığa kavuşturulamayan konuların, çağın teknolojik olanakları ve bilimsel yaklaşımlarla çözümlenmesi için, bu konuda çalışmalar yapan Londra Üniversitesi, Goldsmith College'a bağlı olan Forensic Architecture isimli platformun dosyası, Komisyon Başkanı ile paylaşılmış olup; bu konuda, inceleme yapmalarının sağlanması için gerekli girişimlerde bulunulması istenmiş; ancak, olumlu bir yanıt alınamamıştır."
"Dosyada olay çatıya yönlendirildi"
Rabia Naz Vatan'ın babası Şaban Vatan, kızına bir aracın çarptığını savunmuş, bunun araştırılması için savcılığa onlarca dilekçe sunmuştu. Bu iddiasını Komisyon'a da anlatmıştı.
Süllü, soruşturma aşamasında alınan sivil ve kamu görevlisi tanıkların ifadelerinde trafik kazası vurgusunun oluğunu hatırlattı ve şunu ekledi: "Ölü muayene işleminin ardından, bazı polislerin ifadelerinde ölü muayenesini yapan doktorun 'olayın düşme olabileceği yorumu üzerine' olayın araştırma seyrinin değiştirilerek trafik kazası yönünde kısa süren araştırmaların sonlandırıldığı bilgisi, soruşturma dosyasında yer almaktadır. Olayın araştırma seyrinin, kimin söylediği belli olmayan ve tutanaklara geçirilmeyen bir yorum üzerine, Rabia Naz'ın yaralı olarak bulunduğu evine ve çatıya yönlendirilerek sürdürüldüğü soruşturma dosyasından anlaşılmaktadır."
"Coşkun Somuncuoğlu'nun ifadesi alınmadı"
Baba Şaban Vatan'ın sorumlu olarak defalarca dile getirdiği kişilerden biri de Eynesil'in AKP'li eski belediye başkanı Coşkun Somuncuoğlu. CHP'li Süllü, Somuncoğlu'nun hastanede morga ve müşahade odasına girdiğinin birçok tanık tarafından dile getirildiğini belirterek şunları aktardı: "Soruşturma kapsamında adı sıklıkla geçmesine karşın, soruşturma dosyasında dönemin eski Belediye Başkanı Coşkun Somuncuoğlu'nun ifadesine başvurulmamış ve ilk kez Komisyon tarafından dinlenmiştir. Oysa ki pek çok kişi hem ifadelerinde hem de iddialarında kendisinin adını zikretmektedir."
Kerestecioğlu: Savcı olay yeri incelemesi yapmak için bizzat olay yerine gitmemiş
HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da muhalefet şerhinde olay yeri incelemesinin gerektiği biçimde yapılmadığını, delillerin özenli bir şekilde toplanmadığını ve ortaya atılan iddia ve şüphelerin doğru bir biçimde araştırılmadığını dile getirdi.
Kerestecioğlu'nun muhalefet şerhinden öne çıkan ayrıntılar şöyle:
"Olaya ilk müdahil olan ekip görevini usulüne uygun bir şekilde yerine getirememiş, olayın araştırılması için özel bir ekip kurulması kararı ise çok geç verilmiştir. Aradan geçen zaman 'basit bir zaman kaybı' değil, olayın aydınlatılamamasındaki en büyük etmenlerden biridir.
Görevli savcı olay yeri incelemesi yapmak için bizzat olay yerine gitmemiş, üstelik kıyafetlerin aileye teslim edilmesi gibi soruşturmanın derinleştirilmesini engelleyecek kararlar alarak, esas sorumluluklarını yerine getirmemiştir."
Ne olmuştu?
Giresun'un Eynesil ilçesinde 13 Nisan 2018'de evinin önünde yaralı bulunup kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan'ın ölümüne ilişkin farklı iddialar gündeme gelmişti. Rabia Naz'ın ölümünün intihar ya da yüksek yerden düşme olduğu öne sürülürken baba Şaban Vatan ise kızına araba çarptığını ancak AKP Giresun Milletvekili Nurettin Canikli'nin devreye girmesiyle olayın üstünün kapatıldığını iddia etmişti:
Baba Vatan "Kızıma araba çarpmış ama geçirdiği çarpma ölümü ile sonuçlanacak kaza değil. Çarpanlar evimin yanına bırakarak teras kattan atlayıp intihar etmiş gibi bir hava vermeye çalıştılar. Kızım kan kaybından öldü" demişti.
Baba, edindiği bilgelere göre Eynesil Belediye Başkanı Coşkun Somuncuoğlu'nun yeğeninin kazayı gerçekleştirdiğini iddia etmişti.
Olayın ardından hukuki yollara başvuran baba Şaban Vatan'ın mahkeme kararıyla ruh ve sinir hastalıkları hastanesine kaldırılması kararlaştırılmıştı.
Babanın adalet arayışını kamuoyuna duyurmak isteyen Metin Cihan ise olayın ayrıntılarını Twitter üzerinden duyurmuş, bunun ardından çok sayıda kişi konuyla ilgili sosyal medyada paylaşımlarda bulunarak kamuoyu oluşturmuştu."
(AÖ)