6 Temmuz 2005'te Paris Asliye Hukuk Mahkemesi, Ermeni Davasını Savunma Komitesi (CDCA) ve "J'accuse" ile "Mémoire 2000" gibi derneklerin suç duyurusuyla açılan davada, "soykırımın inkarının yolunu açtığı" gerekçesiyle ansiklopediyi, 2003 yayını nedeniyle 1 avro tazminata hükmetmişti.
Kararın 7 Mart'ta bozulmasına tepki gösteren Ermeni dernekleri, kararı temyiz etmeyi düşündüklerini açıkladılar.
"İsyan duygumuz yaygınlaşacaktır"
Temyiz Mahkemesi, sadece "revizyonist" tezlerin aktarılmasının, "Ermeni soykırımı gerçeği" ile ilgili "taraf tutmak anlamına gelemeyeceğini, temelde bu gerçeği tartışmaya açarak sorumluluk üstlenilmediğini ve Türk tarafının tutumunu meşrulaştırmayı ve ona inandırıcılık katmayı amaçlamadığına" karar verdi.
Temyiz Mahkemesi, yayıncı şirketin, "Ermenistan" başlığıyla yayımladıkları içerikte, ansiklopedi kullanıcılarının kendilerinden beklediği dikkat ve objektifliği gösterdiklerini, 1915'te yaşananlarla ilgili izin verilen sınırlar dahilinde, kelimelerden ziyade durumu ortaya koyacak rakamlara da yer verdiklerini açıkladı.
Karar CDCA dernek temsilcilerinin şu tepkisine yol açtı: "Mağdurların anısının bir kez daha tartışma konusu yapan söz konusu kararla ilgili isyan duygumuz şüphesiz hükümet ve Fransa'ya doğru yaygınlaşacaktır. Quid'in Türk tezine öncelik vermediğini savunmak tamamıyla bir saçmalıktır."
Fransa'da Ermeni Soykırımını tanıyan yasa 2001 yılında kabul edilmişti. "Soykırım inkarının cezalandırılmasına" dair düzenleme de geçen yıl Fransa Meclisi'nde kabul edilmişti; ancak Fransa Senatosu'nda oylanmadığı için yürürlükte değil. (EÖ/TK)