UMUT Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Timur Demirtaş 25 Haziran Çarşamba günü Almanya maçı öncesinde silahla yaralanma ve ölümlerin engellenmesi için "Maç gecesi Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu'nun (PVSK) 9. maddesindeki önleyici arama yetkisinin etkili hale getirilmesini" talep etti.
bianet'in görüştüğü Demirtaş "Cezalar yeterli ama silahla ateş eden kişiler bulunamıyor, gece yarısı ateş ediyor, nereden ateş edildiğini bulmak mümkün değil... Polis önümüzdeki maç için önlem almalı. PVSK göre polis hakim kararıyla ya da gecikmesinde sakınca bulunan hallerde valinin yazılı emriyle arama yapabiliyor. Çarşamba gününden önce tüm Türkiye çapında bir genelgeyle bu uygulanabilir" dedi.
Silahla ateş etmeyi kanun cezalandırıyor
"Gerçek silahla ateş edilince kanun cezalandırılıyor. Ruhsatsız silah bulundurmanın bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası var, silah ister ruhsatlı olsun ister ruhsatsız ateş edilmesi sonucu birinin ölmesi ya da yaralanması durumunda olası kast sözkonusu oluyor, birisi ateş ediyor, birinin ölebileceğini öngörüyor, 'ne olursa olsun' diyorsa olası kast vardır. Kasten öldürmenin cezası müebbet hapis, 20-25 yıla inebilir. Bilinçli taksirle öldürmenin üç yıldan 15 yıla kadar hapis cezası var. Yaralama durumunda cezalar daha az ama onların da cezası var, kanunda bir eksiklik yok..."
Yargıtay'ın içtihatı kurusıkıyı kabahatler kanununda değerlendiriyor
Demirtaş kurusıkıyla gerçek silah arasındaki farka şöyle değindi:
"Ocak 2008'de Kurusıkının kontrol altına alınması için bir kanun çıkarıldı. Eskiden olduğu gibi her tarafya kurusıkı silah satılamayacak bu önemli bir adım. Yeni kurusıkı silahlar diğer silahlardan ayırt edici renk ve şekilde olmak zorunda.Kurusıkı silahla ateş edildiğinde ceza kanunu 170. maddesinin 1. fıkrası c bendinde genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması suçu oluşuyor. Bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılıyor. Halk korkuya kapıldığına göre bu hükmün uygulanması gerekir."
"Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin gerçek silah olması halinde yerleşmiş içtihatları var. Kurusıkıyla ateş edilince kabahatler kanununa göre gürültü suçundan dolayı 50 YTL'lik para cezası söz konusu oluyor."
Yurttaşlar şikayet edebilir
Demirtaş yurttaşların da kendi bulundukları binadan ya da çevre binalardan ateş edilen yeri gördüklerinde suçun işlenmesi üzerine polise haber vermelerinin mümkün olduğunu, böyle bir durumda polisin Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 118. madde 2. fıkrası gereğince hakim veya savcı kararıyla arama yapılabildiğini" anımsattı.
PVSK
PVSK'deki değişiklik 2007 Haziran'da yürürlüğe girince, polislerin istediğini durdurup kimlik sorma, zor kullanmaya ve kuvvetin derecesini kendi belirleme yetkileri yasalaşmış oldu.
Fiziksel şiddet vakalarının çoğu da bu tür olaylarla meydana geldi. İnsan hakları savunucuları hâlâ bu yetkilerin geri alınması gerektiğini vurguluyorlar. (NZ/EZÖ)