*Oxford Üniversitesi'ndeki aşı çalışmaları.
People's Vaccine Alliance (Halkın Aşı İttifakı), yaklaşık 70 düşük gelirli ülkede sadece 10 kişiden birini aşılayabileceğini söylüyor.
Bu, Oxford-AstraZeneca'nın dozlarının % 64'ünü gelişmekte olan ülkelerdeki insanlara sağlama sözü vermesine karşın açıklanan son rakam.
Aşılara erişimin dünya çapında adil olmasını sağlamak için çeşitli adımlar atılıyor.
"Aşı teknolojileri paylaşılmalı"
Ancak bu plan yürürlükte olsa bile, Uluslararası Af Örgütü, Oxfam ve Küresel Adalet gibi kuruluşlar, aşının dolaşımı için yeterli olmadığını ve ilaç şirketlerinin daha fazla doz üretilmesini sağlamak için teknolojilerini paylaşması gerektiğini söylüyor.
Bu kurumlar tarafından yapılan çalışmalar, zengin ülkelerin, tüm aşıların kullanım için onaylanması durumunda, nüfuslarının tamamını üç kez aşılamaya yetecek dozları satın aldığını tespit etti.
Kanada 1 kişiye 5 doz sipariş etti
Örneğin Kanada, her Kanadalıyı beş kez korumaya yetecek kadar aşı sipariş etti.
Zengin ülkeler dünya nüfusunun sadece% 14'ünü temsil etmelerine rağmen, şimdiye kadarki en umut verici aşıların% 53'ünü satın aldılar bile.
Oxfam'ın sağlık politikası müdürü Anna Marriott, "Hiç kimsenin yaşadığı ülke veya cebindeki para nedeniyle hayat kurtaran bir aşı yaptırması engellenmemelidir" diyor ve ekliyor:
"Ancak bir şeyler çarpıcı biçimde değişmedikçe, dünya çapında milyarlarca insan önümüzdeki yıllarda Covid-19 için güvenli ve etkili bir aşı alamayacak."
Önde giden çalışmalarda son durum
*Onaylanmış ilk aşı İngiltere'de yaşayan 90 yaşındaki Margaret Keenan'a yapıldı.
Pfizer-BioNTech aşısı İngiltere'de çoktan onay aldı ve risk grubunda üst sırada yer alanlara aşı yapılmaya başlandı. Yakında ABD ve Avrupa'daki düzenleyicilerden onay alması muhtemel, yani daha fakir ülkelerle paylaşılması biraz zaman alabilir.
Moderna ve Oxford-AstraZeneca'dan diğer iki aşı, bazı ülkelerde yasal onay bekliyor.
Rusya'nın aşısı Sputnik de olumlu deneme sonuçlarını açıkladı ve diğer dört aşı (Türkiye'nin sipariş ettiği Çin aşısı dahil) geç aşamada klinik denemelerden geçiyor.
(PT)