ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye'ye saldırısının ardından açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırıyı en sert biçimde kınadıklarını söyledi.
Saldırıyı terörle mücadele ön safta yer alan egemen bir devlete yönelik saldırganlık eylemi olarak niteleyen Putin, saldırının tüm uluslararası ilişkiler sistemi üzerinde yıkıcı etki yaratacağının altını çizdi.
TIKLAYIN- Türkiye, Rusya, İran Üçlü Zirvesi
TIKLAYIN - Türkiye: Memnuniyetle Karşılıyoruz
"ABD insani felaketi derinleştiriyor"
Putin, "Rus ordusunun meşru hükümete terörle mücadelede destek verdiği Suriye'ye düzenlenen saldırıyı en sert biçimde kınıyoruz. ABD, eylemleriyle Suriye'deki insani felaketi daha da derinleştiriyor, sivil halka acılar yaşatıyor, teröristlere göz yumuyor ve Suriye ile bölgede yeni bir sığınmacı dalgasını teşvik ediyor" dedi.
BMGK'yı acil toplantıya çağırdı
"Suriye'de yaşanan yeni gerilim, tüm uluslararası ilişkiler sistemi üzerinde yıkıcı etkiye sahip. Tarih, her şeyi yerli yerine koyacak ve halihazırda Washington'a eski Yugoslavya, Irak ve Libya'daki katliamlar nedeniyle büyük bir sorumluluk yükledi" diye devam eden Putin, BM Güvenlik Konseyi'ni ABD ve müttefiklerinin saldırgan eylemlerini kınamak üzere acil toplantıya çağırdıklarını vurguladı.
"Zehirli madde senaryosu kullanıldı"
Putin'e göre ABD, Suriye'ye saldırmak için yine sivil halka karşı zehirli madde kullanma senaryosunu bahane olarak kullandı.
Rus lider şöyle devam etti: "ABD, Şayrat üssüne saldırdığında yaptığı gibi, bu kez Şam kırsalındaki Duma ilçesinde sivil halka karşı zehirli madde kullanma senaryosunu bahane olarak kullandı. Sözde saldırının yapıldığı yere giden Rus askeri uzmanlar, klor veya başka zehirli madde kullanımına ilişkin bir ize rastlamadı. İlçe sakinlerinin hiçbiri, kimyasal saldırı düzenlendiğini doğrulamadı.
Putin, saldırının BMGK'nın onayı alınmadan düzenlendiğini ve BM Tüzüğü'nü, uluslararası hukukun norm ve ilkelerini ihlal ettiğini vurguladı.
"OPCW heyeti görmezden gelindi"
Putin, Batılı ülkelerin Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün (OPCW) Suriye'ye uzman ekip göndermesini saçma bir şekilde görmezden geldiğine işaret etti. Rus lider, "OPCW, tüm koşulların açığa çıkarılması için uzmanlarını Suriye'ye gönderdi.
Ancak soruşturmanın sonuçlarını beklemeden askeri operasyon düzenleyen Batılı ülkeler, OPCW'nin adımını görmezden geldi" ifadelerini kullandı.
Hamaney: Saldırı kazancı olmayan bir suç
İran'ın dini lideri olarak görülen Ayetullah Ali Hamaney ise, Batılı ülkelerin Suriye'ye karşı düzenlediği saldırının "hiçbir kazancı olmayan bir suç" olduğunu söyledi.
Hamaney "ABD ve müttefikleri Suriye'deki suçlardan hiçbir kazanç elde edemeyecek. Suriye'ye saldırmak bir suçtur. Amerikan Başkanı, İngiltere Başbakanı ve Fransa Cumhurbaşkanı birer hayduttur" ifadelerini kullandı.
Lavrov: Bulgu paylaşma talebi reddedildi
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye'ye düzenlediği saldırıyı 'yasadışı' ve 'kabul edilemez' olarak niteledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron'dan kimyasal saldırı iddiasıyla ilgili bulguları paylaşmasını talep ettiğini aktaran Lavrov, ancak Paris'ten ret cevabı alındığının altını çizdi.
Rusya ve Fransa'nın Fransız uzmanları Duma'ya gönderme konusunda mutabakat sağladığını ancak daha sonra hiçbir Fransız yetkilinin Rusya Savunma Bakanlığı'yla temas kurmadığını belirten Lavrov, Batılı ülkelerin saldırıyı özellikle Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) uzmanları Duma'da çalışmalarına başlamadan hemen önce düzenlediğini vurguladı. (PT)