Haberin İngilizcesi için tıklayın
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, başkent Moskova'da hükümet yetkilileriyle yaptığı toplantıda, dün süresi sona eren Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na ilişkin açıklamalar yaptı.
Rusya resmi haber ajansı TASS'a göre, Putin, Rusya'ya daha önce verilen tüm sözlerin tam olarak tutulması halinde Moskova'nın tahıl anlaşmasını yeniden yürürlüğe koyabileceğini söyledi.
"Anlaşmaya dönme olasılığını değerlendireceğiz"
"Anlaşmanın kendisine karşı değiliz" diyen Putin, "özellikle de küresel gıda pazarı ve dünyadaki pek çok ülke için taşıdığı önem göz önüne alındığında. Anlaşmaya geri dönme olasılığını kesinlikle değerlendireceğiz" ifadelerini kullandı.
Putin bunun "sadece bir şartla - Rusya'nın anlaşmaya katılımıyla ilgili daha önce mutabık kalınan tüm ilkeler tam olarak dikkate alındığında ve en önemlisi herhangi bir istisna olmaksızın uygulandığında" gerçekleşebileceğini vurguladı.
Putin ilk prensip olarak "Rus tahıl ve gübresinin dünya piyasalarına arzı üzerindeki yaptırımlardan vazgeçilmesini" gösterdi.
Zelenskiy'den BM'ye 'harekete geçin' çağrı
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in tahıl koridoru konusundaki sözlerinin yanı sıra harekete de geçmesi gerektiğini söyledi.
"Hep birlikte mümkün olan her şeyi yapmalıyız"
Zelenskiy, "Rusya'nın yeni krizleri kışkırtmaya ve açlık ile istikrarsızlığı bir silah olarak kullanmaya yönelik girişimlerine rağmen küresel gıda piyasasının istikrarlı bir şekilde kalmasını sağlamak için hep birlikte mümkün olan her şeyi yapmalıyız." dedi.
Karadeniz tahıl koridorunun güvenli olması gerektiğine işaret eden Zelenskiy, "Fiilen Rusya'yı tanıdığım kadarıyla BM genel sekreter düzeyinde çok net ve kararlı bir şekilde çalışmaya başlamadıkça bu koridor güvende olmayacaktır. (BM Genel Sekreterinin) Oldukça güçlü sözlerinin yanı sıra pratik eylemlere de ihtiyacımız var. Bunu henüz göremedik" diye konuştu.
Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması hakkında
24 Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna savaşının küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak için Birleşmiş Milletler (BM), Rusya, Türkiye ve Ukrayna, 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı imzalamıştı.
Daha önce birkaç kez uzatılan anlaşmanın süresi, 18 Temmuz'da dolmuştu. Rusyalı yetkililer, anlaşmanın uzatılması için bir olasılık görmediklerini açıklamıştı.
Savaşan ülkelerin her ikisi de buğday, arpa, ayçiçek yağı ve gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaç duyduğu diğer uygun fiyatlı gıda ürünlerinin başlıca küresel tedarikçileri konumunda bulunuyor.
İstanbul'daki Ortak Koordinasyon Merkezi'ne göre, Karadeniz Tahıl Girişimi üç Ukrayna limanının dünyaya 32,9 milyon metrik ton tahıl ve diğer gıda ihraç etmesine olanak sağladı ve bunun yarısından fazlası gelişmekte olan ülkelere yapıldı.
(NT)