"Spor kulübü için bir başkan gerekiyor. Kulübün 60 üyesi var. Başkanın kim olacağına demokratik bir şekilde nasıl karar verirsiniz?"
Bilgi Üniversitesi'nin yayınladığı "Pusulacık: Çocuklar için insan hakları eğitim kılavuzu"nda çocuklar bu soruya hep birlikte yanıt arıyor.
"Pusulacık" ilk kez 2007 yılında Avrupa Konseyi tarafından "Compasito" ismiyle yayınlandı. Bilgi Üniversitesi tarafından Türkçeye çevrilen kitap, üniversitenin Çocuk Çalışmaları Birimi tarafından eğitimlerde kullanılıyor ve sivil toplum kuruluşlarıyla okullarda yaygınlaştırılıyor.
Dersler eğitimci ve aileyle
Pusulacık'ta Alman sosyolog ve eğitim bilimci Lothar Krapmann'ın "Çocuklar şimdi ve burada yaşamaktadırlar, onlar da sorunlara ilişkin kendi görüşlerini geliştirirler ve yetkin çözümler üretirler" kavramı temel alınıyor.
"Çocuklara insan hakları eğitimi nedir?" sorusuna kitabın giriş bölümünde şu yanıt veriliyor:
"Çocuk haklarının öğrenilmesi ve uygulanması, çocukların, insan haklarının ne olduğunu anlamalarına, kendilerinin de hak sahibi olduklarını kavramalarına ve bu hakları kendi özel koşullarına uygulayarak yaşama geçirmelerine yardımcı olur."
Pusulacık çocuklara ve onlarla birlikte çalışmalar yürüten eğitimci ve eğitmenler, öğretmenler, çocuğun bakımından sorumlu kişiler ve aynı zamanda anne ve babalar için hazırlandı.
Çocuklar haklarını tartışıyor
Kitapta 6 ile 13 yaş arası çocuklara yönelik, insan hakları alanında seçilmiş çeşitli konularda, farklı yaş grupları için, farklı zorluk düzeylerinde 40 etkinlik yer alıyor.
Etkinlikler çocukların günlük yaşamlarının büyük bir bölümünün geçtiği okul, kreş, çocuk yurdu, çocuk kampı ve evde gerçekleştirilebiliyor.
Örneğin "Arkamda Kim Var?" etkinliğinde çocuklarla medya ve internette ayrımcılığı inceleniyor; "Bir İnsan Hakları Takvimi" isimli etkinlikte önemli insan hakları günleri öğreniliyor; "Bir varmış bir yokmuş" isimli ekinlikte çocuklar demokrasi ve toplumsal cinsiyet eşitliğini tartışıyor.
Kitabın beşinci bölümü aile ve alternatif bakım, ayrımcılık, barış, çevre, demokrasi, eğitim ve serbest zaman, katılım, medya ve internet, sağlık ve refah, şiddet, toplumsal cinsiyet eşitliği, yoksulluk ve sosyal dışlanma, yurttaşlık konularına ayrılmış. Bu bölümde çocuklar bu 13 konu başlığındaki haklarını öğreniyor.
Kitapta ayrıca çocuk haklarıyla ilgili uluslararası sözleşmelerin yanı sıra bir de insan hakları sözlüğü bulunuyor.
Pusulacıkla ilgili daha fazla bilgi için tıklayınız. (SP)