Moskova'da Rus Ortodoks Katedrali'nde "Bakire Meryem Feminist Oldu/ Bakire Meryem, Putin'i Tarumar Et" şarkısını söyledikten sonra "holiganlık" suçlamasından iki sene hapis cezasına çarptırılan Pussy Riot üyelerinin cezaevinden yazdıkları mektupları yayınlıyoruz.
"Mahkum edilmem beni öfkelendirmiyor. Kızgın değilim.
"Herhangi birine karşı kişisel bir öfke yok, siyasi bir öfke var.
"Bizim tutukluluğumuz özgürlüğün sadece bizden değil, tüm ülkeden alındığını gösteriyor. Beni öfkelendiren özgürlüğü yok etme tehdidi.
"Feminizmin ikinci dalgası 'Kişisel olan politiktir' diyordu. Bu doğru!
"Pussy Riot davası holiganlıkla suçlanan üç kişinin kişisel problemlerinin nasıl bir politik hareket başlatabileceğini, baskıcı ve otoriter bir ülkede sözü ele almanın nasıl bütün dünyayı ayağa kaldırabileceğini gösterdi. Aktivistler, punklar, pop yıldızları, hükümet üyeleri, komedyenler, ekolojistler, feministler, maskülenistler, ilahiyatçılar ve Hıristiyanlar Pussy Riot için dua ediyorlar. Yani kişisel gerçekten siyasi oluyor.
"Hala bunun bir rüya olup olmadığını anlamakta zorlansam da Pussy Riot davası birçok farklı gücü bir araya getirdi. Modern Rusya politikasında inanılmaz bir şey oluyor: Otoriteler üzerinde toplumun talepkar, ikna edici ve tutarlı etkisiyle karşı karşıyayız.
"Pussy Riot'a özgürlük!' diyen herkese minnettarım. Birlikte önemli bir siyasi etkinlik oluşturuyoruz ve Putin'in sistemi bu etkinlikle baş etmekte gün geçtikçe daha da zorlanıyor.
"Pussy Riot için mahkeme kararı ne olursa olsun biz çoktan kazandık. Çünkü kızgın olmayı ve siyasetten konuşmayı öğrendik.
"Pussy Riot grubu olarak kolektif bir eylem oluşmasını sağladığımız için mutluyuz. Sizin bu siyasi tutkunuz o kadar güçlü ki; dillerin, kültürlerin, dünyanın, ekonomik ve siyasi durumların sınırlarını aştı.
"Immanuel Kant, bu Mucize'nin insanlığın ussal uyanışından başka bir nedeni olmadığını söyler. Hepinize bu mucize için teşekkürler."
16/08/2012
Nazezhda Tolonnonikova
"Mahkeme kararı okunduktan sonra köpekli gardiyanlar tarafından bekleme salonuna getirildik. Sonra her birimiz kendi özel hücresine konuldu. Birkaç dakika sonra gardiyan dava dosyasını istedi, sonrasında da bir spetsnaz (özel amaçlı birlik) polisi birden içeri daldı ve bana eşyalarımı toplamamı söyledi.
"Biraz zaman vermesini istediğimde kollarımı burktu. Bu tepkiyi korkutucuydu çünkü böyle bir kabalıkla daha önce karşılaşmamıştık, bir emir verildiği açıktı. Emir, bizim polis dolu bir otobüsle nakliyemiz için gelmişti. Aynı zamanda etrafımızda polis arabaları ve iki tane daha polis otobüsü vardı.
"Koridor' denilen, trafikten temizlenmiş şeritlerde yalnız yolculuk ediyorduk. Bu neydi?
"Ağır suçlar işleyenler bile bu şekilde nakliye edilmiyordu. Bu durum üç genç kadın için tek bir anlama geliyordu, korku.
"Ve bu korkunun boyutu inanılmazdı. Olanlar tersine işaret etmesine rağmen, her şeyin sonunda iyi olacağına inanmak istiyordum."
20/08/2012
Maria Alekhina
Pussy Riot kimdir?
Pussy Riot, Ekim 2011'de kurulan Rusyalı bir feminist punk eylem kolektifi. Şehir merkezlerindeki işlek noktalarda gerilla konserler düzenleyerek Rusya'daki hak ihlallerini eleştiriyorlar. El örgüsü renkli kar maskeleri takan aktivistler, protestolarında CEDAW sözlemesi, Uluslararası İnsan Hakları Sözleşmesi ve Rusya anayasasındaki toplumsal cinsiyet eşitliği, demokrasi ve ifade özgürlüğüne dair prensipleri de hatırlatıyorlar.
Ne olmuştu?
21 Şubat 2012'de Pussy Riot, Moskova'da bir katedralde "Bakire Meryem Feminist Oldu/ Bakire Meryem, Putin'i Tarumar Et" nakaratlı bir "punk duası" seslendirdi. Birkaç dakika süren eylemde, grup üyeleri güvenlikler tarafından dışarı çıkarıldı. Aynı gün internete yükledikleri eylem videosu bir günde 600 bin kişi tarafından seyredildi.
Birkaç gün içinde Rusya Ortodoks Klisesi, Pussy Riot hakkında "holiganizm" suçlamasıyla yedi yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. Davayı Terör Departmanı devraldı. Ortodoks aktivistler ise grup üyelerinin isimlerini internette paylaştı. Medyada Pussy Riot üyelerine karşı bir kampanya başladı.
4 Mart 2012'de, başbakanlık seçimlerinin olduğu gün grup üyelerinden çevreci aktivist Alyokhina ve sivil haklar aktivisti Tolokonnikova gözaltına alındı. İkisi de "susma haklarını" kullandı ve açlık grevine girdiklerini açıkladı. 15 Mart 2012'de, davada tanık olan Samutcevich de tutuklandı. O da susma hakkını kullandı.
Sivil toplum, hak savunucuları, müzisyenler ve sanatçılardan Pussy Riot'a uluslarası destek geldi, konserlerde, yürüyüşlerde Pussy Riot'a özgürlük istendi, Putin'e mektuplar yazıldı.
Ancak dava 17 Ağustos 2012'de Maria Alyokhina (24), Nadezhda Tolokonnikova (22) ve Ekaterina Samutcevich'in (30), "holiganlık" suçlamasından iki yıl hapis cezasına çarptırılmasıyla sonuçlandı. (ÇT)
* Mektupları Türkçe'ye Zehra Akıdan çevirdi.