Posta ve Telgraf Teşkilatı’nda (PTT) çalışan taşeron işçilerin örgütlendiği PTT-Sen iki yıllık hukuk mücadelesini kazandı.
PTT’nin ihale verdiği taşeron şirketlerden Saf ve Avrasya Adi Ortaklığı, itiraz ettiği yetki davasını kaybetti. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, 2 yıl süren hukuk mücadelesinin ardından PTT-Sen’in yetkili sendika olduğuna hükmetti.
Ancak karar geç geldi. İhale süresi dolan şirket ortaklığı dağıttı, PTT’den çıktı. PTT Marmara ve İstanbul'u bölgelere böldü. Eski ortaklıktaki şirketler ayrı ayrı yapılan ihaleleri kazandı. Üstelik bir tanesi işkolunu dahi değiştirdi. Şimdi süreç sil baştan.
bianet’e konuşan PTT-Sen yönetim Kurulu üyesi Süleyman Şen, 6356 sayılı Sendikalar Ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nu eleştirdi. Yasanın şirketlere tanıdığı “yetki itirazının” suiistimal edildiğini söyledi.
Yasanın bağımsız sendikaların emeklerinin mahkeme koridorlarında süründürülmesine olanak tanıdığından bahsetti.
"Yargıtay lehimize karar verdi"
Şen şöyle konuştu:
“PTT’deki taşeron sistem 1-2 senede bir değişiyor. Bir öncesi dönemde Marmara Bölgesi’nde Saf ve Avrasya Adi Ortaklığı vardı. 6 binden fazla işçinin taşeronu olan bir şirket. Ağustos 2020’den Ağustos 2022’ye kadar olan kısmı kapsayan ihaleyi almıştı. Örgütlendik ve yetki aldık. Ancak şirket yetkimize itiraz etti, mahkemeye gitti. İki yılın sonunda Yargıtay lehimize karar verdi. Ancak Saf ve Avrasya Adi Ortaklığı’nın PTT’yle olan sözleşmesi bitti ve gitti. Şimdi süreç sil baştan…”
PTT bölgelere böldü, eski şirketler ihaleyi aldı
PTT’nin dağıtım işini bölge bölge taşeronlaştırdığından bahseden Şen, eskiden tek bir şirkette olan Marmara bölgesinin artık birden fazla şirkete verildiğini de sözlerine ekledi. Üstelik Saf ve Avrasya Adi Ortaklığı’ndan çıkan şirketlere:
“Saf ve Avrasya Adi Ortaklığı yeni dönemde kendini dağıttı. Avrupa Yakasını Avrasya Taahhüt Lojistik A.Ş. diye bir şirket aldı. Ancak bu şirket Saf Avrasya Adi Ortaklığı’nın içindeki şirketlerden birisi. İhaleyi aldıktan bir ay sonra Latin Atçı Ortaklığı diye bir şirkete devir ettiler.
“İstanbul Anadolu Yakası ve Marmara Bölgesi UFS Tesis Yönetim Hizmetleri diye bir şirkette verildi. Bu da aynı şekilde Saf Avrasya Adi Ortaklığı’nın içindeki şirketlerden. Fakat SGK’ye bildirilen iş kolunu biz örgütlenemeyelim diye genel işler olarak çevirdiler. Kod bizimle uygun olmadığı için Anadolu Yakası ve Marmara Bölgesinde üye çalışması yapamıyoruz. Çünkü iletişim iş kolunda değil genel işlerde gözüküyorlar. İşçilerin toplu iş sözleşmesi alacağından kurtulma çabası bu.”
17 bin taşeron işçi var
PTT’deki taşeronluk sistemini eleştiren Şen hukuk sürecini kazanmalarına rağmen kazanım elde edemediklerini söyledi. Hukuk zaferiyle birlikte geçmişe dönük kazanım elde edebilmek için çalışacaklarını anlattı.
İhale yenilendiği, şirket değiştiği için yeni yetki başvurusu yapmaları gerektiğinden bahseden Şen sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun açıklamasına göre 17 bin 200 çalışanı var PTT’nin. Taşeron şirketlerin imzalarken aldığı sayı ise 15 bin. Sanırım aradaki fark çağrı merkezi çalışanlarından kaynaklanıyor.
Biz örgütlenme çalışması yaptıkça, büyüdükçe onlar kaçıyor. Sendikaya girenler, yöneticiler işten çıkartılıyor. Bizim tüm yönetimimizi işten çıkarttılar. Rezillik. Yasaya göre sendika yöneticisini işten atmak suç. Ama devletin kurumu, devletin yasalarına uymuyor.
“Yaşadıklarımızdan haberi olmayan kalmadı. Gazeteler, milletvekilleri, siyasi partiler, yargı… Ancak çözüm olmadı. Şirketleri dağıttılar, farklı isimlerle ihaleye girdiler. Usulsüzlük yapmaya devam ettiler.”
*PTT, taşeron ihalesini “İhale Kanunu’nun 21-b maddesine” dayanarak gizli yapıyor. Bu nedenle ihale detayları, bedelleri ve kazanan şirketler açıklanmıyor.
TIKLAYIN - PTT'deki taşeron işçi sayısı 17 bin 133
(HA)