Haberin İngilizcesi için tıklayın
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre, Posta ve Telgraf Teşkilatı'nın (PTT) sermayesinde bulunan Hazineye ait hisselerin tamamı Varlık Fonu'na devredildi.
PTT'nin Hazineye ait hissesinin tamamı, 24 Ocak 2017 günlü 2017/9756 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesiyle Varlık Fonuna zaten devredilmişti. Söz konusu karar 5 Şubat 2017'de mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştı.
PTT bugün yayımlanan kararnameyle bir kez daha Varlık Fonu'na devredilmiş oldu. Bu durum nedeni olarak bakanlıklara bağlı, ilgili tüm kurum ve kuruluşların örgüt yapıları ile görev ve yetkileri dört sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle değiştirilmesiydi.
2017'de devredildiği unutuldu
Söz konusu kararnamenin 385. maddesi ise PTT'nin yapısını düzenliyor. Yayınlanan 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde PTT'nin hisselerinin ve yönetiminin Ocak 2017'de Varlık Fonu'na devredildiğini unutulup söz konusu kararda şu ifadeler kullanıldı.
"PTT'nin sermayesinin tamamı Hazineye aittir. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın PTT'deki pay sahipliğine dayanan oy, yönetim, temsil, denetim gibi hak ve yetkileri Hazine ve Maliye Bakanlığının mülkiyet hakkı ile kar payı hakkı saklı kalmak kaydıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından kullanılır. Bu hak ve yetkilerin kullanımına ilişkin her türlü mali ve hukuki sorumluluk Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına aittir"
TIKLAYIN- İtirazım Var Devlet AŞ’ye/ Prof. Dr. Ayşe Gül Yılgör
Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı yapılan bu yanlışı geçersiz sayıyor. Yayımlanan bugünkü kararda ise şu ifadelere yer verildi.
"PTT'nin sermayesinde bulunan Hazineye ait hisselerin tamamının 4 sayılı Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin yürürlük tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Türkiye Varlık Fonu'na aktarılması kararı verilmiştir."
Varlık Fonu nedir?
Türkiye Varlık Fonu yasa tasarını 2 Ağustos 2016 günü Meclis'e sunuldu; 20 Ağustos günü yasalaştı, 26 Ağustos günü "Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin Kurulması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" adıyla Resmi Gazetede yayınlandı.
Fonun amacı ekonominin yapısal sorunlarını aşmasında katkı sağlamak olanak duyurulmuştu. Ancak vergilerden muaf tutulması, tabiat ve kültür varlıklarının korunmasına dair kanunlardan azade tutulması ve denetiminin Sayıştay tarafından yapılmayacak olması tartışmalara neden oldu. Bu tartışmalara ve itirazlara rağmen Fon'un kuruluşunu sağlayan Meclis’ten AKP’nin oylarıyla geçti.
Yasaya göre fon, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi tarafından yönetilecekti.
Varlık Fonu'na devredilen 11 kamu şirketi şöyle: Ziraat Bankası, BOTAŞ, PTT, TÜRKSAT, Türkiye Petrolleri, ETİ Maden, Türk Telekom, Halk Bankası, THY ve Çaykur. (HA)